Слушайте!
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Постановка на Мариус Куркински в Хасковския театър ще гостува в София

Трагикомедията "Златната мина" от Ст. Л. Костов, постановка на Мариус Куркински в Хасковския театър, ще гостува в София. Представлението е на 28 октомври в театър "Сълза и смях", съобщиха от трупата. Съвременният български мъж, подложен на ужасни изпитания, ще успее ли да бъде човек и баща - този въпрос е в центъра на представлението по думите на режисьора. В търсене на трагикомичното, живото, достоверното, истинското и необходимото в пиесата на Ст. Л. Костов актьорите редуват два начина на игра. Първият представя външния за човека свят - обобщени образи, посочени пороци, назидателно уголемяване на слабостите и пропадналите характери. Скорост и точност на изпълнението, които водят до атракция и безпощадност към това, което разобличават. Вторият начин на игра - внезапен скок от атракцията към вътрешния внезапен поглед на страдащия човек, поглед, който се моли и проумява, отбелязват от екипа. Участват актьорите Веселин Анчев, Ивана Папазова, Иванка Шекерова, Николета Малчева, Светла Рудева, Теодор Папазов, Любомир Сапунджиев, Стефан Цирков, Делчо Филипов. Режисьорът е и сценограф на представлението. Костюмите са на Цвета Маринова. "Внезапният избор на пиесата дойде от съществуването на монолога на главния герой. Там, където той разказва за угощението. Не за самата мина, не за златото, не за богатството, не за живеенето в светското. А за видението на красивото хоро. Там, край мината е имало угощение. Случило се е празник и наблизо са танцували красиви моми и ергени. Един български мъж и баща забравя за миг своите глупави утопии и през очите на един чужденец успява да открие красотата на своя близък, прекрасен народ. Човешко откритие. После, преживявайки пълно пропадане, същият този човек и баща ще успее да види любовта на своите деца. Достига до сърцата им именно защото страда , защото животът го е наказал," казва Мариус Куркински по повод на спектакъла.

Още от категорията

Гледайте българско кино онлайн от всяка точка на света

За трета година Държавният културен институт към министъра на външните работи на България ни подарява кино празник в навечерието на Коледа. До 18 декември почитателите на седмото изкуство от всяка точка на земното кълбо могат да видят 20 български..

публикувано на 03.12.22 в 11:15

Кампанията на БНР "Българските посланици на културата" очаква вашите предложения

За втора поредна година програмата за култура на БНР – “Христо Ботев“, организира кампанията "Българските посланици на културата". Идеята е да бъдат отличени изтъкнати български писатели, поети, драматурзи, художници, актьори, певци и композитори,..

публикувано на 02.12.22 в 10:57

Българо-румънска изложба проследява европейския път на двете държави

Две годишнини дадоха повод на двете национални новинарски агенции БТА и АДЖЕРПРЕС да организират в София съвместна фото изложба, проследяваща най-важните стъпки от европейския път на България и Румъния - 30 години от подписването на Договора за..

публикувано на 01.12.22 в 09:10