Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Постановка на Мариус Куркински в Хасковския театър ще гостува в София

Трагикомедията "Златната мина" от Ст. Л. Костов, постановка на Мариус Куркински в Хасковския театър, ще гостува в София. Представлението е на 28 октомври в театър "Сълза и смях", съобщиха от трупата. Съвременният български мъж, подложен на ужасни изпитания, ще успее ли да бъде човек и баща - този въпрос е в центъра на представлението по думите на режисьора. В търсене на трагикомичното, живото, достоверното, истинското и необходимото в пиесата на Ст. Л. Костов актьорите редуват два начина на игра. Първият представя външния за човека свят - обобщени образи, посочени пороци, назидателно уголемяване на слабостите и пропадналите характери. Скорост и точност на изпълнението, които водят до атракция и безпощадност към това, което разобличават. Вторият начин на игра - внезапен скок от атракцията към вътрешния внезапен поглед на страдащия човек, поглед, който се моли и проумява, отбелязват от екипа. Участват актьорите Веселин Анчев, Ивана Папазова, Иванка Шекерова, Николета Малчева, Светла Рудева, Теодор Папазов, Любомир Сапунджиев, Стефан Цирков, Делчо Филипов. Режисьорът е и сценограф на представлението. Костюмите са на Цвета Маринова. "Внезапният избор на пиесата дойде от съществуването на монолога на главния герой. Там, където той разказва за угощението. Не за самата мина, не за златото, не за богатството, не за живеенето в светското. А за видението на красивото хоро. Там, край мината е имало угощение. Случило се е празник и наблизо са танцували красиви моми и ергени. Един български мъж и баща забравя за миг своите глупави утопии и през очите на един чужденец успява да открие красотата на своя близък, прекрасен народ. Човешко откритие. После, преживявайки пълно пропадане, същият този човек и баща ще успее да види любовта на своите деца. Достига до сърцата им именно защото страда , защото животът го е наказал," казва Мариус Куркински по повод на спектакъла.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Изнасят на търг картини на Иван Мърквичка и Владимир Димитров-Майстора

Търг, посветен на модерното и поствоенно българско изкуство, включващ селекция от 104 произведения на изкуството, ще се проведе в София на 2 април в Hyatt Regency Sofia, предаде БТА. Сред творбите са знакови творби на Ярослав Вешин и три женски..

публикувано на 29.03.24 в 09:10

В Деня на театъра връчват театралните награди ИКАР

В Световния ден на театъра, 27 март, на официална церемония в Народния театър „Иван Вазов“ в София, за 50-и юбилеен път, тази вечер ще бъдат връчени националните награди за сценични изкуства ИКАР. Творците ще получат отличия в 23 категории. Присъждат се и..

публикувано на 27.03.24 в 07:15

Във Варшава представиха документалния филм „Париж на Богдана Карадочева“

Българският документален филм „Париж на Богдана Карадочева“ на режисьорите Ема Константинова и Георги Тошев беше представен във варшавското кино „Муранув“, съобщи БТА. Лентата, създадена през 2014 г., беше показана в рамките на провеждащия се в полската..

публикувано на 26.03.24 в 18:55