Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реставрация и консервация на Перперикон се извършват по европейски проект

До две седмици може да приключи реставрацията на църквата, разкрита от археолози под скалния град Перперикон. Това съобщи в интервю за Агенция “Фокус” археологът Николай Овчаров. Реставрацията и консервацията на разкритите обекти, струва много по-скъпо от самите археологически проучвания – съотношението е приблизително едно към десет. Овчаров бе категоричен, че при него няма залежали обекти и непрекъснато се работи за консервацията и реставрацията на това, което се открива. „Всички тези неща се изпълняват от най-добрите фирми в България. При Перперикон има две направления. Едното е за посетителския център, това е строителна работа, преди всичко, а другото е за реставрация и консервация на Перперикон и на центъра Клисе Башъ, в подножието му. Процедурата е преминала през всички конкурси, както му е реда на европейските проекти, а в момента тази реставрационна дейност се изпълнява от арх. Константин Пеев, който е с тридесет години стаж в реставрацията и е един от най-признатите ни реставратори в България” – каза Николай Овчаров. По европейски проекти вече са напълно възстановени някои от паметниците, до степен на експозиционна стойност - с осветление, с пътища, паркинги и т.н. „Например светилището на Орфей при село Татул, което започнахме да разкриваме през 2004 г., през 2008 г. с българо-гръцки проект за 300 хил. евро беше напълно завършено, дори компютъризирано - с охранителни камери и т.н. Същото може да се каже и за храма на Великата Богиня Майка - пещерата „Утроба”, която също с един проект за около 200 хил. евро беше напълно завършена. Средновековната крепост „Моняк” край Кърджали по същия начин - пак с европейски проект за 300 хил. евро е реставрирана и пригодена за посещения. Самият Перперикон, който е огромен, грандиозен, естествено върви по-бавно, но за сметка на това - през тази 2009 г. стартира един дълго гонен проект, пак по предприсъединителните европейски проекти за 2,6 млн. евро, който включва изграждането на посетителски център и пълна реставрация, консервация и инфраструктура на обекта. Всички неуредици, които се случиха през последната година, се отразиха. Това бяха спрените пари - 220 млн., които бяха спрени от Европейския съюз, но през май предишното правителство гласува отпускане на 10% от бюджета и работите започнаха и дори доста напреднаха през изминалото лято. Надявам се и новото правителство да продължи това финансиране, защото това не е какво да е, а самият Перперикон, и се надяваме още по-бързо европейските средства да бъдат отпуснати и да потекат към нас – каза още археологът Николай Овчаров. Над 200 000 души са посетили Перперикон за миналата година. Това го нарежда на второ място по посещаемост след Царевец.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Съвременната илюстрация е "сърцето" на българския щанд на Панаира на детската книга в Болоня

На 8 април започва 61-ия Международен панаир на детската книга в Болоня . Най-голямото международно събитие за детска литература тази година ще продължи до 11 април, а България за първи път е представена с обособен тематичен щанд от 64 кв...

публикувано на 08.04.24 в 09:15
Сн.: Клуб на българските жени и семейства в Хамбург

За поредна година български хумор завладява Хамбург

На какво се смеят варненци, бургазлии, габровци и софиянци? А българите извън страната? Студентите и хазяите, дето им дават квартира? Отговор за пореден път ще търси Биеналето на българският хумор в Хамбург. СЕДЕМнаДЕСЕТО (така го изписват те)..

публикувано на 07.04.24 в 06:30

“Златен Кукерикон” за творци в областта на хумора и сатирата

На церемония Сатиричният театър “Алеко Константинов” ще връчи тази вечер наградите “Златен Кукерикон” за принос в развитието на изкуството на комедията и сатирата. С отличията в категориите “Млада надежда”, “Мъжка роля”, “Женска роля”, “Режисура”,..

публикувано на 07.04.24 в 06:00