Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Международен фестивал за дигитални изкуства стартира в София

Първият международен фестивал за дигитални изкуства ще се проведе между 26 и 30 октомври в София, съобщават организаторите от Националната художествена академия. Творци от целия свят ще се съберат в столицата, за да представят своите произведения. Фестивалът не е подчинен на определена тема, а дава свобода на дигиталното изкуство, където артистите използват съвременните технологии, за да изразят своите творчески виждания. „Ще направим всичко възможно фестивалът да не остане изолирано културно събитие на картата на София, а в рамките му да обединим обществените сфери култура, изкуства и образование”, сподели Светослав Кокалов, ректор на НХА и един от кураторите на фестивала. Участниците ще представят по достъпен начин пред широка аудитория възможностите да се създава изкуство чрез дигитални средства, и ще представят важни постижения в развитието на електронните и дигитални технологии. Българската публика ще има възможността за пръв път да се запознае по един атрактивен начин със съвременните артистични тенденции и изследвания в областта на дигиталните изкуства.

Още от категорията

Джон Малкович ще поставя в Народния театър

Американският киноактьор, продуцент и режисьор от хърватски произход Джон Малкович ще поставя в Народния театър. За това съобщи ръководителят на най-голямата театрална трупа в България Мариус Донкин по време на днешната парламентарна комисия по..

публикувано на 19.01.22 в 19:39

Министърът на културата обяви основните приоритети в работата си

Достъп до култура, качествен междукултурен обмен и възползване от богатото културно наследство – това са основните приоритети на министъра на културата Атанас Атанасов и неговия екип, предаде БГНЕС. При представянето си пред медиите, министър Атанасов..

публикувано на 17.01.22 в 14:22

Елена Назърова показва истинския Париж в центъра на София

Тя е на 23 години, от София, завършила е Националната гимназия по приложни изкуства „Св. Лука“ и казва, че през целия си живот се е занимавала с визуални изкуства. Днес изкуството е езикът, на който говори за теми, които често пъти обществото..

публикувано на 17.01.22 в 10:58
Подкасти от БНР