Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международен фестивал за дигитални изкуства стартира в София

Първият международен фестивал за дигитални изкуства ще се проведе между 26 и 30 октомври в София, съобщават организаторите от Националната художествена академия. Творци от целия свят ще се съберат в столицата, за да представят своите произведения. Фестивалът не е подчинен на определена тема, а дава свобода на дигиталното изкуство, където артистите използват съвременните технологии, за да изразят своите творчески виждания. „Ще направим всичко възможно фестивалът да не остане изолирано културно събитие на картата на София, а в рамките му да обединим обществените сфери култура, изкуства и образование”, сподели Светослав Кокалов, ректор на НХА и един от кураторите на фестивала. Участниците ще представят по достъпен начин пред широка аудитория възможностите да се създава изкуство чрез дигитални средства, и ще представят важни постижения в развитието на електронните и дигитални технологии. Българската публика ще има възможността за пръв път да се запознае по един атрактивен начин със съвременните артистични тенденции и изследвания в областта на дигиталните изкуства.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37

Зеленият път на културата

Повече от 30 артисти и експерти от сферата на изпълнителските изкуства и екологията от няколко държави от Централна и Югоизточна Европа - Босна и Херцеговина, България, Полша, Унгария, Северна Македония, Сърбия, Хърватия и Черна гора - пристигнаха в..

публикувано на 10.04.24 в 15:20

Българка организира международна изложба за правата на жените в Прага

Над 20 жени са убити от мъже от близкото им обкръжение в България през 2023 година, а регистрираните случаи на домашно насилие са били 1359 спрямо 749 през 2022 г.. "81,4% е увеличението на проявите на агресия в домашни условия през миналата..

публикувано на 10.04.24 в 12:55