Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международен фестивал за дигитални изкуства стартира в София

Първият международен фестивал за дигитални изкуства ще се проведе между 26 и 30 октомври в София, съобщават организаторите от Националната художествена академия. Творци от целия свят ще се съберат в столицата, за да представят своите произведения. Фестивалът не е подчинен на определена тема, а дава свобода на дигиталното изкуство, където артистите използват съвременните технологии, за да изразят своите творчески виждания. „Ще направим всичко възможно фестивалът да не остане изолирано културно събитие на картата на София, а в рамките му да обединим обществените сфери култура, изкуства и образование”, сподели Светослав Кокалов, ректор на НХА и един от кураторите на фестивала. Участниците ще представят по достъпен начин пред широка аудитория възможностите да се създава изкуство чрез дигитални средства, и ще представят важни постижения в развитието на електронните и дигитални технологии. Българската публика ще има възможността за пръв път да се запознае по един атрактивен начин със съвременните артистични тенденции и изследвания в областта на дигиталните изкуства.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Центърът за подводна археология е кандидат за Център за подводно и световно наследство

Министърът на културата Кръстю Кръстев изпрати до Ернесто Отоне, помощник-генерален директор за култура на ЮНЕСКО, кандидатурата, с която дейността на българския Център за подводна археология да бъде разширена до категория 2 на Център за подводно и световно..

публикувано на 03.04.24 в 17:51
Проф. Минко Балкански

В Париж представят филм за проф. Минко Балкански

В галерията на Българския културен институт в Париж ще бъде представен документалния филм “Моето име е Минко”. Събитието е в сряда, 3 април, от 19:00 ч. Лентата е посветена на проф. Минко Балкански и представлява своеобразна изповед за дългия път на едно..

публикувано на 03.04.24 в 07:30

Филм разказва в Брюксел за спасението на българските евреи

В Европейския парламент в Брюксел представят късометражния игрален филм "Хени. Приятелството – смисъл и спасение", съобщават продуцентите от Центъра за еврейско-българско сътрудничество "Алеф". Създателите на творбата гостуват в европарламента..

публикувано на 03.04.24 в 07:05