Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Пианистката Борислава Танева на международните сцени

Пианистката Борислава Танева със своя студентка в НМА “П. Владигеров”.
Снимка: Антоанета Радославова

Името на Борислава Танева свързваме с изявите й на пианист и педагог, но към тях прибавяме и факта, че е автор на  клавирни пиеси за деца. Интересът към творчеството наследява от баща си – именитият български композитор Александър Танев. В негова памет Борислава записа и издаде СД, който озаглави „Наследството“.

Борислава Танева често гастролира на концертните подиуми в различни европейски страни, свирила е и в Израел. Утвърден преподавател в Националната музикалната академия „Панчо Владигеров“, тя има клас от талантливи млади пианисти. Доцент Танева редовно води майсторски курсове у нас и зад граница. Ето какво разказа пианистката за тазгодишните си гастроли извън страната: 
„2009 г. бе щастлива и изморителна година за мен. Изявите ми вън от България бяха в Берлин, Германия, в Женева, Швейцария и няколко посещения в Гърция. В Германия и Швейцария изнесох концерти, а в Гърция бях поканена да проведа майсторски класове в Атина и във Власти. Моят стимул за работа през изминалия концертен сезон, бе 80-годишнината на баща ми проф. Александър Танев и създаването на СД с негови произведения и творби на двама от учениците му.“
За атмосферата на концертите и майсторските класове в чужбина пианистката Борислава Танева допълни:
„Швейцария посещавам за четвърта година. Сътруднича с една частна консерватория в Женева. Създадох прекрасен контакт с пианисти, които са от 7 до 20 години. Общуването с друга култура е интересно за мен. Атмосферата е прекрасна и с удоволствие работя.  Посещавам Женева по 3-4 пъти в годината, а през лятото швейцарските пианисти идват в София и така поддържаме  постоянен контакт. От 8-ми до 15-ти декември ми предстои майсторски клас там, а на 16 ще изнеса рецитал. Концертът ми ще започне с класически репертоар, след това ще звучат творби на швейцарски и български съвременни композитори.
С Гърция имам дългогодишен контакт и вече 19 години посещавам различни музикални училища. В Атина ме канят за майсторски класове в частни музикални училища. За четвърти път ходя на летен семинар в красивото планинско селце Власти. Тази година имах ученици от Белгия, Швейцария и Гърция. Семинарът е световноизвестен и атмосферата е много приятна, творческа и дружеска.“
Борислава Танева не се отказва и от работа в звукозаписното студио. Там намира спокойствие и удовлетвореност. За реализацията на последния си СД Борислава разказва:
„Това беше прекрасна идея на Цветан Добрев. Той е музикант, когото дълбоко уважавам, но за съжаление отдавна не е в България. Цветан е в Париж – преподава, пише музика. Преди две години след мой концерт във френската столица той предложи: „Направи СД с произведения на баща ти и негови ученици?“ Баща ми имаше огромен клас студенти по композиция. Освен пиеси на баща ми  включих най-известните му ученици Георги Арнаудов и Цветан Добрев, имена в културата на България и Франция. Подбрах „Забравени песни“ на Георги Арнаудов и Български прелюдии и фуги от Цветан Добрев. Тъй като акцентът бе 80-годишнината на баща ми включих последната му пиеса за соло пиано, писана през 1992 г., първото му произведение в този жанр Сонатина от 1957 г. и най-стойностната му творба за пиано – Соната.“
Борислава Танева с огромно удоволствие преподава на млади пианисти. Към всеки от тях тя се отнася с любов, а процесът на преподаване я зарежда с енергия. Нейни студенти вече са лауреати на международни конкурси в Швейцария и Гърция.

По публикацията работи: Антоанета Радославова

Още от категорията

Поли Генова ни връща в края на 80-те с Give Me Your Love

Наскоро Поли Генова представи новата си песен Give Me Your Love. Както казва певицата в анонс за класацията Топ 20 на БНР, с това парче тя продължава линията, която следва през последните години – звученето е диско поп от края на 80-те години на м.в...

публикувано на 11.08.22 в 10:05

Рок групата Intelligent Music Project с нов албум и турне

"Unconditioned" – така се нарича най-новият и седми пореден албум на българската рок група Intelligent Music Project. Албумът излезе преди броени дни и е качен на всички музикални платформи. В него, като барабанист и..

публикувано на 10.08.22 в 13:05

RIA с втора авторска песен – "The Way You Are"

Младата певица Мария Мирославова, която е избрала за артистичен псевдоним името RIA, представи наскоро своята втора авторска песен. RIA е автор на музиката, текста и аранжимента. Песента се нарича "The Way You Are", а текстът е   на български..

публикувано на 10.08.22 в 10:15