Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пианистката Борислава Танева на международните сцени

Пианистката Борислава Танева със своя студентка в НМА “П. Владигеров”.
Снимка: Антоанета Радославова

Името на Борислава Танева свързваме с изявите й на пианист и педагог, но към тях прибавяме и факта, че е автор на  клавирни пиеси за деца. Интересът към творчеството наследява от баща си – именитият български композитор Александър Танев. В негова памет Борислава записа и издаде СД, който озаглави „Наследството“.

Борислава Танева често гастролира на концертните подиуми в различни европейски страни, свирила е и в Израел. Утвърден преподавател в Националната музикалната академия „Панчо Владигеров“, тя има клас от талантливи млади пианисти. Доцент Танева редовно води майсторски курсове у нас и зад граница. Ето какво разказа пианистката за тазгодишните си гастроли извън страната: 
„2009 г. бе щастлива и изморителна година за мен. Изявите ми вън от България бяха в Берлин, Германия, в Женева, Швейцария и няколко посещения в Гърция. В Германия и Швейцария изнесох концерти, а в Гърция бях поканена да проведа майсторски класове в Атина и във Власти. Моят стимул за работа през изминалия концертен сезон, бе 80-годишнината на баща ми проф. Александър Танев и създаването на СД с негови произведения и творби на двама от учениците му.“
За атмосферата на концертите и майсторските класове в чужбина пианистката Борислава Танева допълни:
„Швейцария посещавам за четвърта година. Сътруднича с една частна консерватория в Женева. Създадох прекрасен контакт с пианисти, които са от 7 до 20 години. Общуването с друга култура е интересно за мен. Атмосферата е прекрасна и с удоволствие работя.  Посещавам Женева по 3-4 пъти в годината, а през лятото швейцарските пианисти идват в София и така поддържаме  постоянен контакт. От 8-ми до 15-ти декември ми предстои майсторски клас там, а на 16 ще изнеса рецитал. Концертът ми ще започне с класически репертоар, след това ще звучат творби на швейцарски и български съвременни композитори.
С Гърция имам дългогодишен контакт и вече 19 години посещавам различни музикални училища. В Атина ме канят за майсторски класове в частни музикални училища. За четвърти път ходя на летен семинар в красивото планинско селце Власти. Тази година имах ученици от Белгия, Швейцария и Гърция. Семинарът е световноизвестен и атмосферата е много приятна, творческа и дружеска.“
Борислава Танева не се отказва и от работа в звукозаписното студио. Там намира спокойствие и удовлетвореност. За реализацията на последния си СД Борислава разказва:
„Това беше прекрасна идея на Цветан Добрев. Той е музикант, когото дълбоко уважавам, но за съжаление отдавна не е в България. Цветан е в Париж – преподава, пише музика. Преди две години след мой концерт във френската столица той предложи: „Направи СД с произведения на баща ти и негови ученици?“ Баща ми имаше огромен клас студенти по композиция. Освен пиеси на баща ми  включих най-известните му ученици Георги Арнаудов и Цветан Добрев, имена в културата на България и Франция. Подбрах „Забравени песни“ на Георги Арнаудов и Български прелюдии и фуги от Цветан Добрев. Тъй като акцентът бе 80-годишнината на баща ми включих последната му пиеса за соло пиано, писана през 1992 г., първото му произведение в този жанр Сонатина от 1957 г. и най-стойностната му творба за пиано – Соната.“
Борислава Танева с огромно удоволствие преподава на млади пианисти. Към всеки от тях тя се отнася с любов, а процесът на преподаване я зарежда с енергия. Нейни студенти вече са лауреати на международни конкурси в Швейцария и Гърция.

По публикацията работи: Антоанета Радославова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Китаристът Ангел Демирев представя авторска музика на концерт в Пловдив

Ангел Демирев е китарист, в чиято музика се вплитат етно мотиви не само от България, не само от Балканите, а от много по-далечни страни и култури. Според него това е въпрос на търсене най-вече на душата, но и въпрос на комуникация с инструмента...

публикувано на 16.04.24 в 10:15
Снимка: facebook.com/FondaciataTheFondation

"Фондацията" с турне в САЩ и Канада

Българите в САЩ и Канада броят с нетърпение дните до турнето там на българската супергрупа "Фондация". Музикантите – Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански, свирят заедно вече 11 години за радост на многобройните..

публикувано на 15.04.24 в 21:10

Мадлен Томова е българската надежда за награда от "Санремо джуниър"-2024

Български деца неведнъж са представяли достойно страната ни в престижни международни конкурси за песен. Достатъчно е да си припомним второто място, което извоюва малката на Крисия, заедно с талантливите ни пианисти Хасан и Ибрахим в детското..

публикувано на 15.04.24 в 11:05