Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Творби от Бах и Моцарт са в програмата на концерта за 75-годишнината на проф. Любомир Динолов

Епиграми от проф. Любомир Динолов /1934 - 2008/ и негови клавирни транскрипции на творби от Бах, Моцарт, Шуберт, Шуман, Чайковски, Прокофиев и други композитори са в програмата на концерта за 75-годишнината от рождението на видния пианист, педагог и музиковед - на 29 октомври от 18.00 ч. в Музикалната академия "Проф. Панчо Владигеров". Епиграмите ще чете артистът Божидар Матанов, а музикалните изпълнения са на колеги, приятели и студенти на проф. Любомир Динолов - Симеон Щерев, Ружка Чаракчиева, Ростислав Йовчев, Зорница и Йосиф Радионови, Александър Василенко, Красимир Тасков, Ганка Неделчева, Валентина Сеферинова, Венера Божкова, Даниела Андонова, Десислава Бакалова, Десислава Щерева, Евгения Симеонова, Емилия Михайлова, съобщиха от академията. Любомир Динолов е роден в Русе. Завършва Държавната музикална академия със специалност пиано при проф. Андрей Стоянов, а по-късно и аспирантура при проф. Люба Енчева. Специализирал е в Московската консерватория при проф. Яков Зак - пиано, и при проф. Григорий Коган - история и теория на пианизма, при проф. Гвидо Агости - Италия, и проф. Ивон Лефебюр в Париж. Има творчески контакти с проф. Панчо Владигеров, проф. Любомир Пипков и много други известни музиканти. Активно концертира у нас и в чужбина. Любомир Динолов е изявен музиковед с много публикации върху разнообразна проблематика. Автор е и на множество транскрипции за пиано и различни ансамбли, повечето от които са записани и издадени. Професор е по пиано в Музикалната академия в София, от 1992 г. е доктор на изкуствознанието.

Още от категорията

Поли Генова ни връща в края на 80-те с Give Me Your Love

Наскоро Поли Генова представи новата си песен Give Me Your Love. Както казва певицата в анонс за класацията Топ 20 на БНР, с това парче тя продължава линията, която следва през последните години – звученето е диско поп от края на 80-те години на м.в...

публикувано на 11.08.22 в 10:05

Рок групата Intelligent Music Project с нов албум и турне

"Unconditioned" – така се нарича най-новият и седми пореден албум на българската рок група Intelligent Music Project. Албумът излезе преди броени дни и е качен на всички музикални платформи. В него, като барабанист и..

публикувано на 10.08.22 в 13:05

RIA с втора авторска песен – "The Way You Are"

Младата певица Мария Мирославова, която е избрала за артистичен псевдоним името RIA, представи наскоро своята втора авторска песен. RIA е автор на музиката, текста и аранжимента. Песента се нарича "The Way You Are", а текстът е   на български..

публикувано на 10.08.22 в 10:15