Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Георги Черкин и Максим Ешкенази откриват новия сезон на "Концертмайсторите"

С концерт на пианиста Георги Черкин и диригента Максим Ешкенази ще бъде открит новият сезон на цикъла "Концертмайсторите" - на 4 ноември от 19.30 ч. в зала "България" с участието на Класик ФМ М-Тел оркестър. В програмата са Концерт за пиано и оркестър номер 1 от Чайковски и Симфония номер 4 от Брамс, съобщиха организаторите. Цикълът "Концертмайсторите", който започва осмия си сезон, връща на българска сцена успяващи по целия свят родни музиканти като Васко Василев, Мила Георгиева, Людмил Ангелов, и кани световни виртуози, между които Найджъл Кенеди, Максим Венгеров, Ричард Клайдерман. Акцентите в програмата тази година са Светлин Русев с триото "Русев, Салк, Розанова", Веско Пантелеев-Ешкенази и младата пианистка Виктория Василенко, носител на осем първи награди от конкурси, звездата на Иберия Мигел Баселга в партньорство с Давид Дяков и други. Георги Черкин е първият българин, изсвирил на 18 години Втория клавирен концерт на любимия си композитор - Сергей Рахманинов, с оркестър. Музикалната му кариера се развива бързо и успешно. Концертирал е в най-престижните зали по света - Auditorio в Рим, Musikhalle в Хамбург, Convention Center в Окинава, Kaufmann Concert Hall в Ню Йорк, Palais des Beaux Arts в Брюксел. Максим Ешкенази е описван като енергичен и интелигентен музикант, който дирижира с пълна увереност и проницателност, харизматичен и вълнуващ. От юли 2008 година той е втори диригент на оркестъра "Pacific Symphony" в САЩ. Ешкенази е чест гост диригент на най-големите оркестри в България. Маестрото е запален спортист и лицензиран пилот. Живее в Южна Калифорния. Отдаден на популяризирането на новата музика, диригентът участва редовно в изпълнения на произведения на съвременни композитори. През април 2007 г. в София - по случай националния празник на Израел - Ешкенази дирижира Класик ФМ М-Тел оркестър със солист прочутия цигулар Шломо Минц, а ключов за неговата кариера е концертът му със световното величие Пинкас Цукерман. На 12 септември тази година Максим дирижира заключителния концерт на летния сезон на "Pacific Symphony", посетен от 15 400 зрители, отбелязват организаторите.

Още от категорията

Георги Димитров

Диригентът Георги Димитров получи наградата "Акад. Марин Големинов" – 2022

На 28 септември, рождения ден на Марин Големинов, в родния му град Кюстендил, по традиция се връчва награда на негово име. Тя се присъжда от авторитетно жури, в което участват известни музиканти, общественици и представители на общината. Носителят на..

публикувано на 29.09.22 в 14:10

Европейската джаз мрежа избра София за домакин на годишната си среща

Най-големите джаз фестивали на Европа избират София за провеждането на професионална среща за джаз на Стария континент. Европейската джаз конференция за пръв път ще се проведе от 22 до 25 септември в Софи я, като това е първото по рода си събитие в..

публикувано на 22.09.22 в 07:20
Група „Трендафилка“ от Ню Орлиънс

Български песни и ритми от Ню Орлиънс

Ню Орлиънс е известен със своята пъстра мултикултурна общност, традиционната си кухня и най-вече с невероятното си музикално наследство. В световната столица на джаза почти всеки свири на някакъв инструмент, но не непременно джаз. „ Тук хората са..

публикувано на 21.09.22 в 13:49