Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Черкин и Максим Ешкенази откриват новия сезон на "Концертмайсторите"

С концерт на пианиста Георги Черкин и диригента Максим Ешкенази ще бъде открит новият сезон на цикъла "Концертмайсторите" - на 4 ноември от 19.30 ч. в зала "България" с участието на Класик ФМ М-Тел оркестър. В програмата са Концерт за пиано и оркестър номер 1 от Чайковски и Симфония номер 4 от Брамс, съобщиха организаторите. Цикълът "Концертмайсторите", който започва осмия си сезон, връща на българска сцена успяващи по целия свят родни музиканти като Васко Василев, Мила Георгиева, Людмил Ангелов, и кани световни виртуози, между които Найджъл Кенеди, Максим Венгеров, Ричард Клайдерман. Акцентите в програмата тази година са Светлин Русев с триото "Русев, Салк, Розанова", Веско Пантелеев-Ешкенази и младата пианистка Виктория Василенко, носител на осем първи награди от конкурси, звездата на Иберия Мигел Баселга в партньорство с Давид Дяков и други. Георги Черкин е първият българин, изсвирил на 18 години Втория клавирен концерт на любимия си композитор - Сергей Рахманинов, с оркестър. Музикалната му кариера се развива бързо и успешно. Концертирал е в най-престижните зали по света - Auditorio в Рим, Musikhalle в Хамбург, Convention Center в Окинава, Kaufmann Concert Hall в Ню Йорк, Palais des Beaux Arts в Брюксел. Максим Ешкенази е описван като енергичен и интелигентен музикант, който дирижира с пълна увереност и проницателност, харизматичен и вълнуващ. От юли 2008 година той е втори диригент на оркестъра "Pacific Symphony" в САЩ. Ешкенази е чест гост диригент на най-големите оркестри в България. Маестрото е запален спортист и лицензиран пилот. Живее в Южна Калифорния. Отдаден на популяризирането на новата музика, диригентът участва редовно в изпълнения на произведения на съвременни композитори. През април 2007 г. в София - по случай националния празник на Израел - Ешкенази дирижира Класик ФМ М-Тел оркестър със солист прочутия цигулар Шломо Минц, а ключов за неговата кариера е концертът му със световното величие Пинкас Цукерман. На 12 септември тази година Максим дирижира заключителния концерт на летния сезон на "Pacific Symphony", посетен от 15 400 зрители, отбелязват организаторите.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Китаристът Ангел Демирев представя авторска музика на концерт в Пловдив

Ангел Демирев е китарист, в чиято музика се вплитат етно мотиви не само от България, не само от Балканите, а от много по-далечни страни и култури. Според него това е въпрос на търсене най-вече на душата, но и въпрос на комуникация с инструмента...

публикувано на 16.04.24 в 10:15
Снимка: facebook.com/FondaciataTheFondation

"Фондацията" с турне в САЩ и Канада

Българите в САЩ и Канада броят с нетърпение дните до турнето там на българската супергрупа "Фондация". Музикантите – Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански, свирят заедно вече 11 години за радост на многобройните..

публикувано на 15.04.24 в 21:10

Мадлен Томова е българската надежда за награда от "Санремо джуниър"-2024

Български деца неведнъж са представяли достойно страната ни в престижни международни конкурси за песен. Достатъчно е да си припомним второто място, което извоюва малката на Крисия, заедно с талантливите ни пианисти Хасан и Ибрахим в детското..

публикувано на 15.04.24 в 11:05