Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чешкият център кани на пътешествие към началото на европейския оперен театър в България преди век

На пътешествие към началото на европейския оперен театър в България преди век канят от Чешкия център - днес от 18.00 часа. Какво знаем и какво не знаем за началото на европейския оперен театър в София в новоосвободена България, каква е ролята на чешките музиканти в началото и по-късно за нашата музикална култура - за любопитното и непознатото от тази интригуваща история на възраст само 100 години ще разтвори завесата музиковедът д-р Магдалена Манолова, а млади таланти от НБУ ще изпълнят арии от опери на Сметана и Дворжак. В това пътешествие чешкият посланик и диригент Мартин Клепетко ще поведе посетителите по следите на "Хитрата лисичка" от Яначек, съобщават организаторите.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

JazzBoree

"Дос, дос, Доне ле"– български фолклор и джаз в дебютния сингъл на JazzBoree

Новата етноджаз формация JazzBoree прави силно впечатление още със своя дебютен сингъл "Дос, дос, Доне ле". Познаваме Савина Пламенова като фолклорна певица, която обича и джаза. Участвала в различни популярни народни ансамбли, в последно..

публикувано на 10.04.24 в 10:15

"Как мразя"– нова песен от проекта "Пеещи артисти"

Най-новата, 36-та поред песен от проекта "П еещи артисти " на продуцента Игор Марковски е със заглавие "Как мразя". Певицата Мариана Попова е сред плеядата популярни лица от българския артистичен свят, които изпълняват написани специално за тях..

публикувано на 09.04.24 в 10:15
Кристофър Галовски, Емил Димитров – син и адвокат Христина Георгиева на заседание по делото.

Съдът защити авторското право върху песента "Моя страна, моя България"

Окръжният съд в Плевен реши, че е е нарушено авторското право на Емил Димитров - син, заради неразрешено използване и преработка на песента "Моя страна, моя България". Изпълнението в нарушение на Законаза за авторските и сродните права бе публично..

публикувано на 08.04.24 в 13:04