Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ирина Бокова подкрепи министър Свилен Нейков в борбата с допинга

Министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков се срещна с новоизбрания генерален директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова по време на сесията на страните членки по международната конвенция срещу допинга в Париж (Франция). Нейков поздрави Бокова за престижния пост и й пожела успех на новото поприще. Ирина Бокова се ангажира да съдейства наши кадри да бъдат включени в програми на ЮНЕСКО за обучение и възпитание в реализирането на проекти в борбата с допинга. Тя изрази готовност да разговаря с представителя на Световната антидопингова агенция (УАДА) в ЮНЕСКО Джон Фахи (Австралия) за лицензиране на лабораторията, която е сред основните приоритети на спортното министерство. Изчистване на забранените вещества сред подрастващите е също водеща цел на министър Свилен Нейков. В първия ден от заседанието в Париж страните-членки бяха разпределени на 6 групи, от които се излъчиха представители, отговорни за решенията по въпросите на допинга. България е във втора група, където са държавите от бившия социалистически лагер. За представител на нашата група бе избран руснакът Генади Альоша. Основен въпрос, който се обсъждаше в първия ден на сесията бе как да се разходват парите от фонда "Антидопинг" на ЮНЕСКО, в който към момента доброволно членуват 19 страни, които са събрали 2 224 000 долара. С най-голям принос е Русия - 670 000, следвана от Япония - 140 000 и Канада 97 000. Спортният ни министър имаше и работен обяд с всички министри и шефове на ЮНЕСКО, които са в Париж.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Александър Асенов

Александър Асенов с два медала от Световното по лека атлетика за спортисти с интелектуални увреждания

Александър Асенов спечели титлата на 200 метра на Световното първенство по лека атлетика в зала за спортисти с интелектуални увреждания в Реймс, Франция. Златното отличие е втори медал за нашия атлет от шампионата, след като успя да извоюва..

публикувано на 25.02.24 в 11:12
Станимир Беломъжев

Сребърен медал за България на СК по ски ориентиране

Станимир Беломъжев спечели сребърен медал в спринта от Световната купа по ски ориентиране в Хааня  (Естония). Беломъжев, който е двукратен световен шампион в дисциплината, остана на 9 секунди от победителя Никлас Екснтрьом (Финландия) 17:02 мин.,..

публикувано на 23.02.24 в 18:09

Кубрат Пулев и Махмуд Чар ще премерят сили в София

На 30 март Кубрат Пулев ще се изправи срещу Махмуд Чар в спор за редовната световна титла на WBA. Двубоят ще се проведе в "Арена София". "Това е едно невероятно събитие. Имаше много трудни решения. Правим невероятното и невъзможното, за да е пред..

публикувано на 22.02.24 в 14:38