Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според КНСБ има недостиг на средства за социалната сфера в проектобюджет 2010

\r\nПламен Димитров: "Рестрикциите в бюджета противоречат на това, което правят в момента другите европейски държави, и на препоръките на Световната банка".
Снимка: БГНЕС

Експертите на синдикалната централа КНСБ са изготвили становище относно проектобюджета за 2010 г. Според синдикатите в условията на задълбочаваща се криза и задаваща се тежка 2010 г., чрез бюджета България се опитва да преразпределя по-малко средства, обратно на това, което се прави в други европейски държави. Със сериозните рестрикции в бюджета финансирането за редица дейности в социалната сфера е силно намалено. А очакванията на синдикалистите са, че през пролетта на 2010 г. безработицата ще се увеличи до 15-16 процента, при сегашното ниво от над 8 процента. Синдикалистите обаче са убедени, че има възможности да се намерят достатъчно средства за програмите в социалната сфера. Пламен Димитров, зам.-председател на КНСБ, посочва:
 
“Продължаваме да мислим, че фискалните рестрикции, които се опитват да бъдат наложени, не са в синхрон с това, което правят останалите европейски държави в момента. Не са в синхрон и с това, което ни препоръчва Световната банка в доклад от месец май. В него ясно се казва, че в България, а и във всички останали държави-членки на ЕС в контекста на кризата трябва да бъдат подкрепяни социалните системи и да не се допуска хора да изпадат в крайна бедност, в изолация, в маргинализация. А това ще стане факт за определени категории български граждани, ако се приеме бюджетът в този му вид.”

Според КНСБ средства за адекватно финансиране на социалните системи могат да дойдат с цената на минимален бюджетен дефицит – до около 1,5 процента, тъй като България не може да си позволи по-голям, подобно на други европейски държави. Причината е валутният борд в страната, въведен в страната от 1997 г. При фискален резерв от почти 8 млрд. лв., България може да си позволи да използва 1 млрд. лева от него за социалната сфера през 2010 г., смятат от КНСБ. Те посочват, че за социални помощи и обезщетения в бюджет 2010 са предвидени 800 млн. лв., вместо необходимите 1 млрд. 200 млн. лв. Пламен Димитров изброява за какво не са достатъчни средствата, залегнали в бюджета.

“В проекта за бюджет са предвидени около 800 млн. лева за финансиране на хората по 5 или повече закона. Това са законът за хората с увреждания, законите за семейните помощи за деца, за социалното подпомагане, за закрила на детето, за насърчаване на заетостта, за активните мерки на пазара на труда. Няма значение дали са социално слаби хора, дали са майки, които получават помощи за деца, за бременност и раждане, или хора с увреждания. Липсата на тези 400 млн. лева, орязани от републиканския бюджет, означава, че определени хора няма да получат това, което им се полага по закон.”

Недостигът на средства създава заплахи за средствата за пенсии, за болнични, за цялата социална система като цяло, опасяват се от синдиката. Бюджет 2010 предвижда 2,5 пъти намаление на средства за активни политики на пазара на труда, които способстват за преориентация и ангажиране до известна степен на регистрираните безработни. При подобен бюджет за активни мерки на труда страната ще се върне на нивото на безработица от 2003 г., когато безработните бяха над 550 хиляди души, посочват от КНСБ. Що се отнася до политиката по доходите, синдикалистите изразяват несъгласие със замразяването на минималната работна заплата от 240 лв., както и със замразяването на заплатите на бюджетните служители, което намалява жизнения им стандарт. От КНСБ и от синдиката “Подкрепа” смятат, че е добър ход на правителството от следващата година да бъдат намалени с 2 процентни пункта осигурителните вноски за фонд “Пенсии”, така ще се осигурят стимули за бизнеса за запазване на съществуващите работни места. Подкрепа среща и мярката за повишаване на минималния месечен осигурителен доход за самоосигуряващите се от 260 на 420 лв., което ще доведе до ограничаване на сивата икономика и увеличаване на приходите от осигурителни вноски. От синдикалната централа предлагат да се въведе допълнителна данъчна преференция за допълнително осигуряване срещу безработица и квалификация в размер на 5 на сто от дохода на всеки български гражданин.

По публикацията работи: Милка Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за опасни валежи в 11 области на страната и София

В четвъртък , 25 април, през страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще вали и прегърми над цяла България. Има условия за градушки. Минималните температури ще са между 7 и 12°, в София 7°. Максималните температури ще са от 10-13° на запад, до..

публикувано на 24.04.24 в 19:14

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00

Празничните събития за Деня на храбростта в гарнизоните в страната

Военнослужещи от различни гарнизони на страната ще проведат празнични събития на 25, 26, 29, 30 април и 2 май по повод предстоящия 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия. Гражданите ще могат да се запознаят с техниката и..

публикувано на 24.04.24 в 18:38