Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Автори от София и Бон получават втора награда в интернет конкурса за разказ за български писатели от страната и чужбина

В интернет конкурса за кратък разказ на съвременна тема за български писатели от страната и чужбина са присъдени две втори награди по 800 лв. - на Виктория Благоева от София - за "Госпожата и майсторът на мебели", и на Емануил Видински от Бон - за "Егон и тишината". Журито, в което са писателите Георги Мишев и Георги Гроздев и литературният критик проф. Симеон Янев, не е отличило с първа награда нито един от разказите, изпратени от 211 участници. Конкурсът започна на 1 април и продължи до 30 септември - като част от проекта на ОББ "Любим литературен герой". Третата награда от 500 лева е за Анна-Мария Иво Иванова от Русе - за разказа "След теб, Остава". Поощрения по 200 лева получават Александра Ингилизова от Франкфурт за "Блок", Владо Трифонов от София за "Художникът", Яница Радева от Ямбол за "Арахнофобия" и Иван Сухиванов от Бургас за "Тишина". Наградените разкази се публикуват в бр.17/ 2009 на списание "Литературни Балкани". Първите трима автори получават покана от издателството да предоставят за публикуване ръкопис на своя нова книга. Наградените разкази ще бъдат публикувани и на уеб сайта на конкурса "Любим литературен герой" - www.lubimgeroi.net, след излизането им в "Литературни Балкани". Поради големия интерес към конкурса се предвижда негово второ издание през 2010 година. Шейсет участници в сегашния конкурс са поканени на курс по творческо писане, организиран от издателство "Балкани". Няма ограничение за участие и за всички останали желаещи. Заявки се приемат на адрес bg_balkani@abv.bg. Записването започва от 10 ноември.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37