Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Автори от София и Бон получават втора награда в интернет конкурса за разказ за български писатели от страната и чужбина

В интернет конкурса за кратък разказ на съвременна тема за български писатели от страната и чужбина са присъдени две втори награди по 800 лв. - на Виктория Благоева от София - за "Госпожата и майсторът на мебели", и на Емануил Видински от Бон - за "Егон и тишината". Журито, в което са писателите Георги Мишев и Георги Гроздев и литературният критик проф. Симеон Янев, не е отличило с първа награда нито един от разказите, изпратени от 211 участници. Конкурсът започна на 1 април и продължи до 30 септември - като част от проекта на ОББ "Любим литературен герой". Третата награда от 500 лева е за Анна-Мария Иво Иванова от Русе - за разказа "След теб, Остава". Поощрения по 200 лева получават Александра Ингилизова от Франкфурт за "Блок", Владо Трифонов от София за "Художникът", Яница Радева от Ямбол за "Арахнофобия" и Иван Сухиванов от Бургас за "Тишина". Наградените разкази се публикуват в бр.17/ 2009 на списание "Литературни Балкани". Първите трима автори получават покана от издателството да предоставят за публикуване ръкопис на своя нова книга. Наградените разкази ще бъдат публикувани и на уеб сайта на конкурса "Любим литературен герой" - www.lubimgeroi.net, след излизането им в "Литературни Балкани". Поради големия интерес към конкурса се предвижда негово второ издание през 2010 година. Шейсет участници в сегашния конкурс са поканени на курс по творческо писане, организиран от издателство "Балкани". Няма ограничение за участие и за всички останали желаещи. Заявки се приемат на адрес bg_balkani@abv.bg. Записването започва от 10 ноември.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Проф. Минко Балкански

В Париж представят филм за проф. Минко Балкански

В галерията на Българския културен институт в Париж ще бъде представен документалния филм “Моето име е Минко”. Събитието е в сряда, 3 април, от 19:00 ч. Лентата е посветена на проф. Минко Балкански и представлява своеобразна изповед за дългия път на едно..

публикувано на 03.04.24 в 07:30

Филм разказва в Брюксел за спасението на българските евреи

В Европейския парламент в Брюксел представят късометражния игрален филм "Хени. Приятелството – смисъл и спасение", съобщават продуцентите от Центъра за еврейско-българско сътрудничество "Алеф". Създателите на творбата гостуват в европарламента..

публикувано на 03.04.24 в 07:05

Къде ми са детските книжки, кажи ми, мой прашен сандък*

"Някога в Болоня построили дворец от сладолед точно на Големия площад и децата идвали отдалече да си поближат"– с тези думи започва разказът "Дворецът от сладолед" от книгата "Приказки по телефона" на Джани Родари, един от най-обичаните детски..

публикувано на 02.04.24 в 08:10