Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Чергата"

Снимка: личин архив
В това издание на предаването за фолклор и традиции на Радио България, Яна Константинова ни среща с майсторката на гайтани Калина Жечева. Виждали сте ги под формата на цветя, на птици или причудливи фигурки, изпъстрили носиите на народните ни певци и на тацовите ни групи и ансамбли. А за да не изчезне този отколешен народен занаят, Калина споделя опита и познанията си с млади жени от цялата страна, които обучава в специални курсове. Ако сме предизвикали интереса ви, уважаеми слушатели, стъпете и поседнете сега на многоцветната българска черга заедно с водещата Цвета Найденова. За всичко, което ви интересува ни пишете на  e-mail: chergata@bnr.bg

Още от категорията

Свети Панталеймон – лечител и покровител на бурите

На 27 юли, редом със Свети Климент Охридски и Светите Седмочисленици , Православната ни църква почита паметта и на Свети Великомъченик Пантелеймон. Името му означава всемилостив. Светецът бил известен сред народа като лекар и лечител, помагал..

публикувано на 27.07.20 в 04:50

Света Марина - покровителката на водите

На 17 юли православните християни почитат паметта на Света великомъченица Марина. В българските народни вярвания, светицата е наричана Огнена Марина и символизира небесния огън. Тя е покровителка на жътвата, нивите и сеитбите.  В този ден, според..

публикувано на 17.07.20 в 08:10

Самобитният майстор Стоян Маринов изработва носии за световните сцени

В деня на църковния празник Св. св. Петър и Павел (29 юни), наричан от народа ни Петровден , отбелязваме и Деня на занаятчиите. По българските земи съществуват древни занаятчийски традиции, свързани с ръчната изработка на ювелирни накити,..

публикувано на 29.06.20 в 06:00