Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младият виолончелист Атанас Кръстев спечели конкурса за стипендия "Блага - Беатрис Елиезер"

Атанас Кръстев, третокурсник в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" /НМА/, спечели втория конкурс за стипендия "Блага - Беатрис Елиезер", в който тази година участваха студенти от специалността "Виолончело" в академията. Това съобщиха организаторите. Атанас Кръстев е спечелил журито с брилянтната си техника и проникновени изпълнения на Прелюд и Сарабанда из Сюита номер 4 за соло виолончело от Йохан Себастиан Бах и Соната за соло виолончело от Георг Лигети. Стипендията, която се дава за една учебна година в две възрастови категории - за ученици и за студенти, е учредена в памет на Бети Елиезер - дългогодишна звукорежисьорка в БНР и журналистка в българската секция на радио Би Би Си - Лондон. Журито с председател проф. Атанас Атанасов - декан на Инструменталния факултет в НМА, и членове Мариана Вълканова - преподавател в НАТФИЗ "Кр. Сарафов" и Нов български университет, проф. Васил Казанджиев, доц. Стефан Жилков и Ани Атанасова е допуснало петима кандидати до втория, заключителен тур на конкурса. Поощрителни награди и грамоти от Студентския съвет на НМА са присъдени на класиралите се на второ и трето място в конкурса - Дави Де Васконселос Барето и Станимира Ангелова.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Вокална студия "Дъга" празнува 30 години с концерт

Вокална студия "Дъга" ще изнесе празничен концерт на 30 март  (в Joy Station, Студентски град), посветен на три кръгли годишнини – 30 години от създаването на формацията, 40 години творческа дейност на Снежана Полихронова – Кърнолски и 50 години Дом..

публикувано на 29.03.24 в 10:15

"Лъжи и истини"… Сленг представя ново видео

SLNG (Сленг) е една от групите, дали облик на съвременната българска музика в началото на новото хилядолетие. След загубата на фронтмена Дими Екимов, Сленг се завърнаха в обновен състав – вече над десет години певец в групата е Владимир Михайлов,..

публикувано на 28.03.24 в 09:45

Споделена обич и нова песен в среща на дует ШИК със софийската публика

Дует ШИК има запазено място в сърцата на почитателите на красивата музика със своите мелодични песни, много от тях превърнали се в хитове. Техен автор е Красимир Гюлмезов – утвърден композитор, аранжор, инструменталист и певец. В дует ШИК гласът му се..

публикувано на 26.03.24 в 07:15