Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Младият виолончелист Атанас Кръстев спечели конкурса за стипендия "Блага - Беатрис Елиезер"

Атанас Кръстев, третокурсник в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" /НМА/, спечели втория конкурс за стипендия "Блага - Беатрис Елиезер", в който тази година участваха студенти от специалността "Виолончело" в академията. Това съобщиха организаторите. Атанас Кръстев е спечелил журито с брилянтната си техника и проникновени изпълнения на Прелюд и Сарабанда из Сюита номер 4 за соло виолончело от Йохан Себастиан Бах и Соната за соло виолончело от Георг Лигети. Стипендията, която се дава за една учебна година в две възрастови категории - за ученици и за студенти, е учредена в памет на Бети Елиезер - дългогодишна звукорежисьорка в БНР и журналистка в българската секция на радио Би Би Си - Лондон. Журито с председател проф. Атанас Атанасов - декан на Инструменталния факултет в НМА, и членове Мариана Вълканова - преподавател в НАТФИЗ "Кр. Сарафов" и Нов български университет, проф. Васил Казанджиев, доц. Стефан Жилков и Ани Атанасова е допуснало петима кандидати до втория, заключителен тур на конкурса. Поощрителни награди и грамоти от Студентския съвет на НМА са присъдени на класиралите се на второ и трето място в конкурса - Дави Де Васконселос Барето и Станимира Ангелова.

Още от категорията

Places под звуците на кавала – места, събрани от Живко Василев

Роден в гр. Смолян, в сърцето на Родопите, Живко Василев израства с красотата на фолклора от този край на България. Кавалът е инструмента, чрез който той изучава, развива и запазва родопските музикални традиции. Млад и талантлив..

публикувано на 12.02.21 в 11:12
Илюстративно изображение

Новата концертна зала на България – нищо по-малко от величествена

„Нищо по-малко от величествена, нищо по-малко от великолепна“ – под това мото се представя проект на нова концертна зала в столицата. Инициативата за това беше обявена официално на 3 февруари 2021 година при президента на Република България Румен..

публикувано на 05.02.21 в 18:15

Песен с „великанска” кауза

Всяка година над 2 000 деца в България биват изоставени от родителите си, повечето от които още в родилния дом. И това е устойчива тенденция през последните 10 години. Особено драматично е положението на семействата в риск в условията на сегашната..

публикувано на 02.02.21 в 10:10