Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

“Музика без граници” събра дворецът в Балчик

Снимка: Архив

“Музика без граници” е мотото на няколко събития, организирани с участието на артмрежа "Скендерман". Скандер е едно от имената, с които хората от Изтока наричали Александър Македонски. Основател и ръководител на артмрежата "Скендерман", Ясен Казанджиев твърди, че днес най-краткия път за преодоляване на различията между хората минава през изкуството. А името на великия пълководец избира заради големия му принос в изграждане на мост между Изтока и Запада. Години наред Ясен Казанджиев беше част от група "Лот Лориен" – първата формация у нас, която определи себе си като етно-група. Музиката е в основата и на дейността му като ръководител на "Скендерман". 

“Артмрежата е мултидисциплинарна организация от нов тип – казва той. - Акцентът е върху музиката, но имаме представители на различни изкуства. Основната цел е обмен на информация между отделните артисти, както и реализиране на проекти в различни държави. В нея са представители от Турция, Финландия, Румъния, Чехия, Германия и др. От началото на тази година осъществихме няколко проекта. Един от тях беше свързан с участието на Латиф Булат на фестивал в Македония. Той е певец и композитор, който работи в Холивуд. Живее в САЩ, но е участвал в няколко български проекта. Убеден съм, че мобилността дава на артистите чувство за свобода. Новите контакти и впечатления ги вдъхновяват да творят, да представят най-доброто от себе си."
Юри Брача от Израел, Латиф Булат – САЩ/Турция, Трио "Роме-Улвсанд-Хьетланд" от Дания, Швеция и Норвегия, кавалджията Драгни Драгнев и още много музиканти взеха участие във фестивала "Без граници". Той беше организиран от Стопанска камара – Варна, "Скендерман" и  Двореца в Балчик.

Латиф Булат – САЩ/Турция

“Идеята за фестивала възникна преди няколко години – продължава Ясен. Първият носеше името "Музика без граници", защото беше изцяло музикален. Втория нарекохме “Без граници”, защото включва и други видове изкуства – имаше пленер на художници от четири европейски държави, които рисуваха по време на събитието. Режисьорът Петър Павлов представи свой филм, а писателката Людмила Филипова – последната си книга. Фокусът беше върху музиката в три различни насоки – класическа, етно и джаз.  Даниела Димова и Жанет Бенун – България представиха сефарадски песни. Николай Йорданов и Боян Бъчваров изпълниха български класически произведения. Общо участваха около 120 души, представители на 24 държави от 4 континента. Сред гостите бяха организатори на различни събития по света –  директори на фестивали в Белгия, Великобритания, Русия, Скандинавските страни. Темите бяха културното разнообразие и междукултурния диалог, който е тема на тазгодишната инициатива на Европейския съюз. Както знаем, 2009 е година на културните различия и междукултурния диалог."

Юра Брача - Израел

Работата върху съставяне на програмите, проектите, организацията - всичко това Ясен върши с помощта на контактните мрежи в интернет. Но събитията, на които посвещава цялото си време, се случват винаги на специално подбрани места. За сцена на "Без граници" е избран Двореца в Балчик, известен с красивата си архитектура и прекрасните природни картини, които го заобикалят. Там се проведоха всички концерти, както и конференцията по артмениджмънт. В работата й взеха участие над 40 водещи чуждестранни  организатори от областта на музиката и културата. Още подробности – отново от Ясен:

Ямвос - Гърция

"Получих покана от Дирекцията за културна политика към Европейската комисия в Брюксел да представя събитието на Европейската културна конференция, която се проведе преди дни. Имаше участници от цял свят - над 1000 души. След като "Скендерман" започна дейността си на 14 февруари тази година и особено след фестивала "Без граници" от ЕК проявиха голям интерес към нашите идеи."
През последните дни на октомври Ясен Казанджиев представи страната ни на международния форум "Душата на Европа”, организиран от ЕК в гр. Клуж, Румъния. В работата на форума са взели участие видни културни дейци от Европа, представители на ЕК, сред които и г-жа Дорис Пак  - председател на Комисията по културата в Европарламента.

Снимки: Пламен Михайлов

По публикацията работи: Албена Безовска

Още от категорията

Знаците в новата песен на Innerglow

"Знак" се нарича песента, която ще чуем през следващите минути. Тя е на Innerglow – една млада, но вече утвърдила се като любима група на новите поколения. И, подобно на заглавието си, наистина е знакова за младите музиканти. Година след премиерата..

публикувано на 07.12.22 в 10:15

Малко повече джаз …

Everybody Needs a Little More Jazz (Всеки се нуждае от малко повече джаз) – това е мотото, което са избрали за предстоящия си концерт певицата AnaBella – Ана Топалова и композиторът Минко Ламбов. ˮТова е подарък за всички ценители на..

публикувано на 05.12.22 в 10:35

Лили Иванова слага точка на националното си турне с концерт в София

При изключителен интерес, претъпкани зали и неизменните скандирания "Обичаме те" от страна на публиката премина националното турне на легендата на българската поп музика Лили Иванова . След 31 паметни срещи с почитатели в малки и големи градове на..

публикувано на 04.12.22 в 09:15