Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Изложбата "Аполония Понтийска – столетие археологически проучвания" се открива в НАМ

Изложбата "Аполония Понтийска - столетие археологически проучвания" се открива днес в Националния археологически музей. Организатори на еспозицията са Националният археологически институт с музей при БАН и Археологическият музей в Созопол. От хилядите находки в Аполония - най-стария град-държава по българското Черноморие, основен през последната четвърт на седми век преди Христа, за изложбата са подбрани 60, каза на пресконференция кураторът ст.н.с. д-р Кръстина Панайотова. Тя посочи, че основен акцент в изложбата е акрополът на античния град, тъй като е най-добре проучен от този период не само у нас, но и в цяла Европа. В Аполония има открити повече от 2300 гробни съоръжения, стотици останки от възпоменателни ритуали в памет на починалите, огнища и керамични съдове. Аполония е основана от преселници от Милет и от други центрове на древна Йония, разказа Панайотова, която осъществява разкопки в Созопол от 21 години. По думите й в чест на бог Аполон, градът издига негов храм на високата част на днешния остров Свети Кирик. В началото на пети век преди Христа там е била поставена колосална бронзова статуя на Аполон, изваяна от прочутия скулптор Каламис, която е била отнесена по-късно в Рим. Благодарение на стратегическото си местоположение и богатата на руди околност, Аполония се утвърждава като първостепенен посредник на търговията между Елада и Тракия, посочи археологът. В Аполония Понтика е бил изграден в края на пети век преди Христа уникален керамичен тръбопровод за питейна вода от Райския залив, каза Панайотова. Тя отбеляза, че в музея в Созопол се намира най-голямата колекция от гръцки рисувани вази на Балканския полуостров. На изложбата за първи път ще бъде показан двоен авлос - двойна флейта, датиран към средата на пети век преди Христа. Флейтата е една от най-добре запазените до наши дни и е открита като гробен дар на 17-годишна девойка. Ще може да се види също за първи път и къс меч - ксифос, от гроб на 10-годишно момче от края на пети век преди Христа.

Още от категорията

Наградиха „Реките на София“ за опазване на европейското културно наследство

На церемония в Прага бяха отличени победителите в състезанието за Европейски награди за наследство - 2022 г. Сред 5-е носители на Голямата награда на “Европа Ностра“ е и българската инициатива "Реките на София". "Реките на София" отново ни..

публикувано на 27.09.22 в 14:10

Националният филмов център избра нов български кандидат за "Оскар"

След като на 21 септември филмът на Зорница София "Майка", избран за български кандидат за номинация в категорията за чуждоезичен "Оскар", отпадна от надпреварата заради неспазени технически изисквания, Националният филмов център определи нова българска..

публикувано на 24.09.22 в 13:00

Дни на българското кино ще проведат в Тунис през октомври

Посланикът на България в Тунис Веселин Дянков се срещна с Хайет Ктат Гермази, министър на културата на Тунизийската република. На срещата бяха обсъдени възможностите за развитие на културното сътрудничество между двете страни.  Министър Гермази..

публикувано на 23.09.22 в 16:03