Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Българското сопрано Евгения Брайнова спечели първата награда на оперен конкурс в Италия

Вестник "Кориере адриатико" информира днес за наградите на "Канто фестивал" - международния конкурс за млади оперни певци, който се състоя в град Амандола (70 км южно от Анкона) в италианската област Марке. Две са абсолютните победителки, и двете сопрано, във второто издание на "Канто фестивал", който се състоя в театъра "Ла Фениче" в Амандола. Първата награда получиха заедно българката Евгения Брайнова и италианката Франческа Руоспо. Наградата бе единодушно присъдена от журито, което оцени както певческите данни, така и изпълнителските качества на победителките. Те бяха излъчени на първия спектакъл, а след това участваха в гала концерта при закриването на фестивала, се посочва в информацията. Освен първата награда на конкурса двете победителки получиха и безплатен уикенд в областта Тоскана, който им предостави Националният съюз на оперните и музикалните сдружения на Италия, пише "Кориере адриатико".

Още от категорията

Песничката, с която расте всяко българско дете „оживява“ в мюзикъл

„Ако влезем в един тролей и запеем „Зайченцето бяло“, едва ли ще се намери човек, който да не знае поне първите два куплета от тази прекрасна детска песничка. Независимо на каква възраст е“. Тези думи са на Румен Бояджиев-син, автор на мюзикъла..

публикувано на 03.12.21 в 10:20

Недялка Симеонова – детето-чудо, превърнало се в звезда от световната сцена

Родена е на 2 декември 1901 г. в Хасково. В началото нейният баща не подкрепя интереса ѝ към музиката, но един ден заварва невръстното дете да свири мелодии на цигулката на своя брат и сам започва да я обучава. Първият концерт на Недялка Симеонова пред..

публикувано на 02.12.21 в 07:15
Дом „Петко Стайнов“ в Казанлък

Петко Стайнов – творец, надарен с професионална интуиция и прозорливост

Един от най-ярките български композитори, неуморен общественик, ръководител на музикалнокултурни институции, акад. Петко Стайнов остава в нашата история като създател на творби, дълбоко свързани с българското като мелодичен и метроритмичен заряд...

публикувано на 01.12.21 в 09:45
Подкасти от БНР