Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Министерският съвет утвърди Националната стратегия за развитие на физическото възпитание и спорта в Република България 2010-2020 година

Министерският съвет утвърди Националната стратегия за развитие на физическото възпитание и спорта в Република България 2010-2020 г. , съобщиха от правителствената информационна служба. Като главна цел и основни задачи на стратегията са посочени подобряването на здравето и физическата годност на населението, както и издигането на спортния престиж на нацията на световно равнище чрез създаване на условия за системни физически занимания. В документа са заложени и принципите, които определят главната цел на стратегията. Това са физическо възпитание и спорт за всички чрез изграждане на функционално годна материална база и активна пропагандна дейност сред населението; физическо възпитание и спорт за лица с трайни увреждания и в неравностойно положение чрез създаване на подходящи условия за приобщаването им към активен двигателен режим; физическо възпитание и спорт за учещите се чрез актуализиране на учебните програми и др. За усъвършенстването и изявата на спортните таланти в страната е необходимо възстановяването в кратки срокове на националната система за олимпийска подготовка. За тази цел според документа е необходимо държавата да насочи усилията си в две основни направления - развитие на детско-юношеския спорт и на спорта за високи постижения.

Още от категорията

Станимир Беломъжев със сребърен медал в ски ориентирането

Станимир Беломъжев спечели сребро на продължаващото край Чепеларе европейско първенство по ски ориентиране. Българинът се нареди втори на дългата дистанция. По 30-километровото трасе той финишира само 20 секунди след норвежеца Йорген Баклид, бронзът..

публикувано на 26.01.22 в 14:08

Отново убедителна победа и осминафинал за Денислава Глушкова на Australian Open

Денислава Глушкова се класира за осминафиналите на Откритото първенство на Австралия по тенис при девойките, побеждавайки чехкинята Амели Шмейкалова с 6:3, 6:2. В третия си мач българската тийнейджърка ще играе с водачката в ранглистата за тази възрастова..

публикувано на 25.01.22 в 14:22

Благотворителна акция на шампион по биатлон

Европейският шампион по биатлон за младежи Благой Тодев продава медала от най-върховото си постижение до момента на благотворителен търг, въпреки че го притежава само от няколко дни. 20-годишният състезател е готов да се раздели с отличието си от..

публикувано на 24.01.22 в 11:18
Подкасти от БНР