Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Славеите на Българското радио" пеят вече 50 години

Снимка: архив
/документален филм за Детския радиохор с диригент акад. Христо Недялков/
                                        
След няколко месеца се навършват 50 години от основаването на Детския радиохор. Над две хиляди концерта в 32 страни на четири континента – това е кратката визитна картичка на най-известния български детски състав. На 5 ноември в голямата концертна зала на Националното музикално училище “Любомир Пипков” се състоя премиерата на документалния филм "Славеите на Българското радио". Разказва акад. Христо Недялков – основател и диригент на хора:
“Филмът обхваща всичките 50 години – от основаването на хора до днес. Разбира се, не е възможно в рамките на 57 минути да се разкаже един толкова богат творчески живот. Но мисля, че екипът се справи блестящо с тази задача. Анелия Дошева, Татяна Коларова, Тодор Мацаров с много внимание работиха върху филма. Успяха да покажат най-важното – отношението на децата към това изкуство. Те се увличат от песента, пеят с радост и вдъхновение. И това се вижда от филма. Във филма са интервюирани много бивши хористи, които вече са зрели хора, но не са забравили хубавите моменти от детството си в нашия хор.”
За петте десетилетия ДРХ е концертирал в Япония, САЩ, цяла Европа, Азия и разбира се – България. За незабравимите моменти от вече полувековната история разказва акад. Недялков.
“Най-щастливите моменти, естествено са, когато се получи хубав концерт, когато децата внимават и от сцената прозвучи това, което чувам с моя вътрешен музикален усет. Аз много рядко харесвам цялостното представяне. Може би съм много критичен, а може би това е стремежът към съвършенство. Честно казано, свикнал съм на блестящите рецензии за нашата работа. Всъщност, най-голямо щастие изпитвам, когато по време на пътувания, в хотел, в концертна зала някой ми каже: “Вашите деца имат много добри маниери. Толкова са кротки и възпитани. На това не мога да се наситя.”
Когато човек постигне толкова много в своя творчески път, казваме, че има всичко. За акад. Недялков, обаче не е така.
“Имам мечта и тя е близо до своята реализация – да дирижирам 50-годишнината на хора. Няколко месеца остават до концерта на 22 март, когато ще отбележим нашия забележителен юбилей. Цялата 2010 ще обявим за юбилейна година. Бивши хористи – днес успели оперни артисти, ще направят концерт. Имаме покани за участие в най-престижните български международни фестивали. А другата ми мечта е колкото сили ми даде природата и Бог, да продължавам да ръководя хора.
Аз съм горд, че нашият юбилей е част от празненствата по повод 75-годишнината на БНР. Служител съм на радиото от 52 години. И не само това, аз съм голям фен на нашата медия. Израснах като професионалист именно в БНР. Тук написах “Над смълчаните полета”, “С червените ботушки” и много други песни, които днес пее цяла България. Когато постъпих на работа, нашето радио беше още сравнително младо като медия. Сега – от дистанцията на времето, виждам колко значим е пътят, който сме изминали заедно. “ – завършва акад. Недялков.
По публикацията работи: Албена Безовска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"За теб"

Славин Славчев отдавна е познат като един от най-великолепните гласове на своето поколение в българската музика, и то не само в рок сферата, както личи и от най-новата му песен "За теб". Тя бележи няколко нови момента в развитието на Славин: в нея..

публикувано на 04.04.24 в 10:15

Деляна Лазарова дирижира оркестър на Румънското национално радио

Българката Деляна Лазарова – един от най-известните млади диригенти в света, изнесе концерт с Камерния оркестър на Румънското национално радио и с пианистката Александра Силоча. Това се случи в концертната зала на радиото в Букурещ. “За втори път идвам в..

публикувано на 04.04.24 в 09:08

"Обезумели"

Група P.I.F. продължава да издава нови песни след загубата на своя фронтмен и основен автор на музика – непрежалимия Димо Стоянов, с които следва неговата концепция за звученето на групата. Така е и с песента "Обезумели" – Димо създава музиката по..

публикувано на 02.04.24 в 10:15