Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Seattle night или една алтернативна история за българската музика

Пифа не само организира Seattle night вече шест години, но и винаги застава зад любимите барабани.
Снимка: личен архив

Наскоро се замислих дали изборът на музикални събития или клубове, които могат да се посетят, особено в София, е наистина толкова голям или се заблуждаваме, в опити да уплътним малко време с еднотипни забавления и хора? Кое прави една музикална проява истинско събитие? Кое е нещото, което те кара да ходиш на определено събитие с години? Това беше поводът да се срещна с Ивайло Петров „Пифа”, барабанист на група Skre4, и да поговорим за Seattle night, проява, която той и Аделина Ефтимова организират, и за която ще ти разкажа сега.
 
Всичко започва през 2003 година в последния понеделник на месец ноември, когато Пифа решава да организира различно парти. „Първоначалната идея не беше да направим някакво комерсиално събитие, а просто да се съберем група приятели. Да посвирим любими песни в най-празния ден от седмицата – понеделник и изведнъж се оказа се, че ентусиазмът ни е споделен от много хора, истински фенове на този стил музика. Така на втората Seattle night дойдоха около 300 човека и това ни накара да организираме трета и четвърта. Днес вече говорим за предстоящата 19 вечер в София.” – разказва той, с уточнението, че не една, а цели три последователни вечери ще може да се забавляваме с алтернативна музика на живо.

Денят е винаги ясен – последният понеделник от месеците март и ноември. Различното е мястото, но то е само допълнение към атмосферата, която създават групите, феновете и музиката на “Nirvana”, “Pearl jam”, “Soundgarden”, “Stone temple pilots”, “Alice in chains” и цялото течение на грънча. „Всъщност най-важното е да направиш нещото, като събитие, а не като поредната вечер в някой клуб, в който отиваш заради евтината бира. Това е и причината да изберем понеделниците – ще излезеш в първия ден от седмицата, само ако истински се вълнуваш от този стил”, разказва Иво. Групите, които участват в събитието, подбира сам. „Няма някакви сериозни критерии или организиране на кастинг. Слушам в интернет различни записи, но най-важното е самите групи да харесват тази музика. Случвало се е и да се създават формации, от различни музиканти, само и единствено заради участието им в Сиатълите.”

Колкото до „главния виновник” – алтернативната музиката, създавана в американския град Сиатъл, Пифа без колебание я определя, като много значима за цяло едно поколение от началото и средата на 90-те години в България. „Тогава музиката започваше да се разпространява доста по-свободно и безплатно, въпреки липсата на интернет. Може би споменът, който ни е останал от това време е най-силното, което ни обединява. Нали знаеш, като си пуснеш една песен, на която ти се е случило нещо, веднага се сещаш за него и чувството е много хубаво. Явно на хората им харесва да си спомнят годините, в които са слушали тези банди.” 
 
Днес, шест години след началото, Seattle night е много повече от купон, случващ се два пъти в годината. То е събитие, което позволява на хората около 30-те години да не забравят, а на по-малките да помнят един музикален период, една промяна, една идеология. Това се отнася не само за привилегированите столичани. От няколко години насам Seattle night има издания и в другите градове на страната. Последното парти е било на 29 октомври в Пловдив и по думите на очевидци е минало страхотно.
 Голям успех имат и двете организирани партита в Лондон през 2006 година и септември 2008-а. „Не успях да присъствам на първото, което направихме заедно с Катя, която живее от години в Англия, но на второто бях там. Получи се по-семпло в сравнение с тези, които правим в България. Бяхме в малък пъб, само една група, но се получи страшно хубаво и различно. Дойдоха всякакви хора, които наистина се насладиха на музиката. Ние тук сме „малко различни” – ако има четири групи, ние ще кажем – ей, тази група колко е гадна, а няма да кажем – ей, трите банди бяха добри. Докато в Лондон оценяват хубавите неща, а не лошите.” –
разказва Пифа.
 
Националните черти се отразяват не само на отношението ни един към друг, но и на родната музика. „У нас има много добри музиканти и групи, но самият ни бизнес и държавата не са дорасли, за това, което се случва в САЩ, Германия, Англия. Не сме дорасли да продаваме музиката, както те я продават и хората да я ценят по начина, по който го правят там. Другото е, че ние, музикантите, живеем ден за ден, нямаме никаква сигурност. Да си музикант в момента не е професия. Повечето от нас дори нямат осигуровки, което след години ще е голям проблем. Държавата не е регулирала свиренията в клубове, концертите, продажбата на билети. Всичко е в сивата икономика и един музикант се съгласява на каквото и да е само, за да свири” признава Ивайло. Дали тогава може да се надяваме на някаква промяна и успех отвъд пределите на „лъвчето”? Според Пифа, трябва да продължаваме да опитваме, защото това е единственият начин някой да успее да пробие на западния пазар. „Мисля, че рано или късно ще се получи и това ще е много добре за всички, които са тук. Ще е като повдигане на духа и доказателство, че имаш възможност, че нещо може да се случи, а не само да си стоиш в репетиционната и да свириш в клуб един път на два месеца. Просто трябват повече усилия и повече борба.”

На въпроса дали самият той е пробвал да пробие в чужбина – отговорът категорично е „Не”. „Всичко е свързано с групата ти и най-хубаво е да си с нея докрай. Човек винаги намира група, с която е свързан за цял живот. Той може да свири и с други музиканти, но както се казва – камъкът си тежи на мястото”, казва Пифа и признава, че всъщност тук не им е чак толкова зле от гледна точка на правенето на музика, проблемът е, че не могат да се издържат само от това. Но ентусиазъм, любов и борба никога не липсва, когато говорим за музика „made in bg”. Доказва го и групата на Пифа Skre4, които ще издадат сами съвсем скоро най-новия си албум. А до тогава – от 23 до 25 ноември за 19-и пореден път ще се насладим на Seattle night в София. Подробности ще намериш на www.seattle-night.com.

По публикацията работи: Весела Кръстева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Вокална студия "Дъга" празнува 30 години с концерт

Вокална студия "Дъга" ще изнесе празничен концерт на 30 март  (в Joy Station, Студентски град), посветен на три кръгли годишнини – 30 години от създаването на формацията, 40 години творческа дейност на Снежана Полихронова – Кърнолски и 50 години Дом..

публикувано на 29.03.24 в 10:15

"Лъжи и истини"… Сленг представя ново видео

SLNG (Сленг) е една от групите, дали облик на съвременната българска музика в началото на новото хилядолетие. След загубата на фронтмена Дими Екимов, Сленг се завърнаха в обновен състав – вече над десет години певец в групата е Владимир Михайлов,..

публикувано на 28.03.24 в 09:45

Споделена обич и нова песен в среща на дует ШИК със софийската публика

Дует ШИК има запазено място в сърцата на почитателите на красивата музика със своите мелодични песни, много от тях превърнали се в хитове. Техен автор е Красимир Гюлмезов – утвърден композитор, аранжор, инструменталист и певец. В дует ШИК гласът му се..

публикувано на 26.03.24 в 07:15