Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Seattle night или една алтернативна история за българската музика

Пифа не само организира Seattle night вече шест години, но и винаги застава зад любимите барабани.
Снимка: личен архив

Наскоро се замислих дали изборът на музикални събития или клубове, които могат да се посетят, особено в София, е наистина толкова голям или се заблуждаваме, в опити да уплътним малко време с еднотипни забавления и хора? Кое прави една музикална проява истинско събитие? Кое е нещото, което те кара да ходиш на определено събитие с години? Това беше поводът да се срещна с Ивайло Петров „Пифа”, барабанист на група Skre4, и да поговорим за Seattle night, проява, която той и Аделина Ефтимова организират, и за която ще ти разкажа сега.
 
Всичко започва през 2003 година в последния понеделник на месец ноември, когато Пифа решава да организира различно парти. „Първоначалната идея не беше да направим някакво комерсиално събитие, а просто да се съберем група приятели. Да посвирим любими песни в най-празния ден от седмицата – понеделник и изведнъж се оказа се, че ентусиазмът ни е споделен от много хора, истински фенове на този стил музика. Така на втората Seattle night дойдоха около 300 човека и това ни накара да организираме трета и четвърта. Днес вече говорим за предстоящата 19 вечер в София.” – разказва той, с уточнението, че не една, а цели три последователни вечери ще може да се забавляваме с алтернативна музика на живо.

Денят е винаги ясен – последният понеделник от месеците март и ноември. Различното е мястото, но то е само допълнение към атмосферата, която създават групите, феновете и музиката на “Nirvana”, “Pearl jam”, “Soundgarden”, “Stone temple pilots”, “Alice in chains” и цялото течение на грънча. „Всъщност най-важното е да направиш нещото, като събитие, а не като поредната вечер в някой клуб, в който отиваш заради евтината бира. Това е и причината да изберем понеделниците – ще излезеш в първия ден от седмицата, само ако истински се вълнуваш от този стил”, разказва Иво. Групите, които участват в събитието, подбира сам. „Няма някакви сериозни критерии или организиране на кастинг. Слушам в интернет различни записи, но най-важното е самите групи да харесват тази музика. Случвало се е и да се създават формации, от различни музиканти, само и единствено заради участието им в Сиатълите.”

Колкото до „главния виновник” – алтернативната музиката, създавана в американския град Сиатъл, Пифа без колебание я определя, като много значима за цяло едно поколение от началото и средата на 90-те години в България. „Тогава музиката започваше да се разпространява доста по-свободно и безплатно, въпреки липсата на интернет. Може би споменът, който ни е останал от това време е най-силното, което ни обединява. Нали знаеш, като си пуснеш една песен, на която ти се е случило нещо, веднага се сещаш за него и чувството е много хубаво. Явно на хората им харесва да си спомнят годините, в които са слушали тези банди.” 
 
Днес, шест години след началото, Seattle night е много повече от купон, случващ се два пъти в годината. То е събитие, което позволява на хората около 30-те години да не забравят, а на по-малките да помнят един музикален период, една промяна, една идеология. Това се отнася не само за привилегированите столичани. От няколко години насам Seattle night има издания и в другите градове на страната. Последното парти е било на 29 октомври в Пловдив и по думите на очевидци е минало страхотно.
 Голям успех имат и двете организирани партита в Лондон през 2006 година и септември 2008-а. „Не успях да присъствам на първото, което направихме заедно с Катя, която живее от години в Англия, но на второто бях там. Получи се по-семпло в сравнение с тези, които правим в България. Бяхме в малък пъб, само една група, но се получи страшно хубаво и различно. Дойдоха всякакви хора, които наистина се насладиха на музиката. Ние тук сме „малко различни” – ако има четири групи, ние ще кажем – ей, тази група колко е гадна, а няма да кажем – ей, трите банди бяха добри. Докато в Лондон оценяват хубавите неща, а не лошите.” –
разказва Пифа.
 
Националните черти се отразяват не само на отношението ни един към друг, но и на родната музика. „У нас има много добри музиканти и групи, но самият ни бизнес и държавата не са дорасли, за това, което се случва в САЩ, Германия, Англия. Не сме дорасли да продаваме музиката, както те я продават и хората да я ценят по начина, по който го правят там. Другото е, че ние, музикантите, живеем ден за ден, нямаме никаква сигурност. Да си музикант в момента не е професия. Повечето от нас дори нямат осигуровки, което след години ще е голям проблем. Държавата не е регулирала свиренията в клубове, концертите, продажбата на билети. Всичко е в сивата икономика и един музикант се съгласява на каквото и да е само, за да свири” признава Ивайло. Дали тогава може да се надяваме на някаква промяна и успех отвъд пределите на „лъвчето”? Според Пифа, трябва да продължаваме да опитваме, защото това е единственият начин някой да успее да пробие на западния пазар. „Мисля, че рано или късно ще се получи и това ще е много добре за всички, които са тук. Ще е като повдигане на духа и доказателство, че имаш възможност, че нещо може да се случи, а не само да си стоиш в репетиционната и да свириш в клуб един път на два месеца. Просто трябват повече усилия и повече борба.”

На въпроса дали самият той е пробвал да пробие в чужбина – отговорът категорично е „Не”. „Всичко е свързано с групата ти и най-хубаво е да си с нея докрай. Човек винаги намира група, с която е свързан за цял живот. Той може да свири и с други музиканти, но както се казва – камъкът си тежи на мястото”, казва Пифа и признава, че всъщност тук не им е чак толкова зле от гледна точка на правенето на музика, проблемът е, че не могат да се издържат само от това. Но ентусиазъм, любов и борба никога не липсва, когато говорим за музика „made in bg”. Доказва го и групата на Пифа Skre4, които ще издадат сами съвсем скоро най-новия си албум. А до тогава – от 23 до 25 ноември за 19-и пореден път ще се насладим на Seattle night в София. Подробности ще намериш на www.seattle-night.com.

По публикацията работи: Весела Кръстева

Още от категорията

Празнуваме музиката днес

На 1 октомври по традиция отбелязваме Световния ден на музиката. Празникът е учреден от Международния съвет за музика при ЮНЕСКО през 1974 г., по предложение на тогавашния му президент Йехуди Менухин. Големият цигулар, диригент и общественик е убеден, че..

публикувано на 01.10.22 в 08:15
Георги Димитров

Диригентът Георги Димитров получи наградата "Акад. Марин Големинов" – 2022

На 28 септември, рождения ден на Марин Големинов, в родния му град Кюстендил, по традиция се връчва награда на негово име. Тя се присъжда от авторитетно жури, в което участват известни музиканти, общественици и представители на общината. Носителят на..

публикувано на 29.09.22 в 14:10

Европейската джаз мрежа избра София за домакин на годишната си среща

Най-големите джаз фестивали на Европа избират София за провеждането на професионална среща за джаз на Стария континент. Европейската джаз конференция за пръв път ще се проведе от 22 до 25 септември в Софи я, като това е първото по рода си събитие в..

публикувано на 22.09.22 в 07:20