Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Световните и европейски шампиони и медалисти ще си получат премиите до Нова година, увери министър Нейков

Премиите, които са заслужили през тази година българските състезатели, спечелили титли и медали на европейски и световни първенства, ще бъдат изплатени до Нова година при всички случаи. Това заяви пред журналисти министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков, който е днес в Благоевград за участие в научна конференция, за среща с представители на Областния съвет по наркотични вещества и с ръководствата на спортните клубове в града. Заедно с него бе и заместник-министърът Лазар Каменов. "Знаете, че в момента имаме известни финансови затруднения по отношение на всички действия, които предприемаме, като се опитваме да компенсираме разликите в бюджета, но всичко до Нова година ще бъде изплатено", каза той. "Като министър наистина идвам в Благоевград и областта за първи път и се надявам много да се запознаем със състоянието на спортните обекти, базите и проблемите в тази сфера, за да можем в бъдеще да ги решаваме заедно, посочи Свилен Нейков. За мен е важно да се запознаем и с проблемите, които имат децата, свързани с разпространението и със зависимостите от наркотични вещества." В отговор на въпрос, свързан с приоритетите в утвърдената вчера от правителството национална стратегия за развитие на спорта, министър Нейков каза, че за кратък срок е изградена позицията на България за следващите десет години. Основните приоритети са грижата към децата, развитието на техните здравословни функции, на масовия спорт, и не на последно място е другата част от задачата на министерството - развитието на елитния спорт, посочи той. На въпрос за бъдещето на Националната спортна база "Цар Самуил" в Петрич Свилен Нейков обясни, че има смяна на собствениците. В момента новите наематели изготвят финансов план и се опитват да представят най-добрия начин за стопанисване на обекта - предложение, с което министерството на физическото възпитание спорта да се съгласи, обясни спортният министър.

Още от категорията

Любомир Калчев и  Евгения Раданова

Млада надежда в шорттрека прославя България на редица първенства

Любомир Калчев спечели сребърно и бронзово отличие от Европейската купа по шорттрек в Унгария. Негов треньор е двукратната олимпийска вицешампионка Евгения Раданова. Младежът открива олимпийският спорт случайно, когато е едва във втори клас и..

публикувано на 16.01.22 в 14:10
Снегът блокира 190 спортисти и треньори на базата в Белмекен

Военна техника ще деблокира спортната база в Белмекен

Спортният министър Радостин Василев е поискал от министъра на отбраната ген. Стефан Янев военна техника, с която спешно да се изпрати до високопланинската спортна база Белмекен, допълнителен електрогенератор. От 11 януари, заради прекъснато от..

публикувано на 15.01.22 в 16:48

Виктория Томова преодоля квалификациите за участие в Аустрелиън оупън

Виктория Томова се класира за основната схема на Аустрелиън оупън.  В Мелбърн в третия последен кръг на квалификациите Томова разгроми световната №136 Ирина Мария Бара от Румъния с 6-2, 6-1. Срещата продължи 78 минути. С този успех българката заработи..

публикувано на 14.01.22 в 09:21
Подкасти от БНР