Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Националният институт за опазване на недвижимите културни ценности не се закрива, а се преобразува, реши НС

Националният институт за опазване на недвижимите културни ценности не се закрива, а се преобразува, реши парламентът. Депутатите приеха на второ четене промени в Закона за културното наследство. На първо четене се предвиждаше отмяна на разпоредбата, която регламентира статута на Националният институт за опазване на недвижимите културни ценности /НИОНКЦ/. На второ четене парламентът реши Министерството на културата и Националният институт за недвижимо културно наследство /НИНКН/ да бъдат правоприемници на активите и пасивите на НИОНКЦ. По този начин се преодолява съществуващото смесване между научно-експертната дейност и административните правомощия, са мотивите за измененията. В промените е разписано, че НИНКН е държавен културен институт с научно-изследователски и експертни функции и подпомага министъра на културата при упражняването на неговите правомощия по провеждане на държавната политика в областта на опазването на недвижимото културно наследство. НИНКН провежда на научно-изследователска дейност по издирване и проучване на недвижимото културно наследство и методология в тази област и изготвя комплексни оценки и научно-мотивирани предложения за регистрация на недвижими културни ценности.

Още от категорията

"Водна паша" в Южния парк на София

Световнопризнатият български скулптор Павел Койчев даде нов живот на скулптурната си композиция "Водна паша", като я разположи в езерото на Южния парк в столицата. "Идеята на творбата е свързана с Библията. Всички имаме нужда от пастир, Христос, защото..

публикувано на 01.10.22 в 14:00
Галерия „България“ е домакин на събитията от Съботния културен календар

Българско културно събитие всяка октомврийска събота в Рим

След поредица от концерти, изложби и срещи с хора на изкуството от началото на септември, сега Българският културен институт в Рим изненадва с новата си инициатива. Тя е наречена Съботен културен календар и в организацията ѝ се включват също културната..

публикувано на 30.09.22 в 09:54

Нов фестивал в София гради мост между минало и настояще чрез хората в изкуството

33 години след началото на българския преход, фондация „Изкуство – дела и документи“ организира първия по рода си фестивал на изкуствата, в който участват различни творци в сферата на киното, литературата, музика, визуалните изкуства, а също историци и..

публикувано на 29.09.22 в 11:21