Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Осем жени" – премиера в Младежкия театър

Мая Бабурска играе ролята на любимата си актриса Изабел Юпер от филма "Осем жени" в едноименния спектакъл по пиесата на Робер Тома в Младежкия театър "Николай Бинев". Постановката на младата режисьорка Биляна Петрова ще има премиера тази вечер. "Харесвам Изабел Юпер още от "Плетачката на дантели". Страхотно е, че някой ме вижда в нейна роля," каза пред репортери Мая Бабурска. Актрисата смята, че все още е безкрайно пристрастна към героинята си Огюстин - педантична и самотна стара мома. "Трябва да я погледна по-хладнокръвно и да й направя дисекция, но основното за мен е, че тя е същество, което търси любов и никога от никого не я получава," коментира Мая Бабурска. В актьорския екип са и Силвия Лулчева, Станка Калчева, Яна Титова, Искра Донова, Венета Зюмбюлева, Ярослава Павлова, Ангелина Славова. Музиката е на Иван Велков. Художникът Кирил Наумов подчертава затвореността на пространството, криминалния момент и постоянното взаимно дебнене и наблюдение на жените с тъмни щори, които се отварят и затварят. Според сценографа криминалният сюжет е обусловил и костюмите - всички актриси са с панталони или мъжки костюми. Спектакълът е далеч от водевилността на филма на Франсоа Озон, от битовостта и шаржа в пиесата. Криминалната интрига също не е най-важната. На фокус са крайностите, до които стига първичното, демоничното в женската природа, когато не се уравновесява от мъжкото присъствие. Това трябва да се осмива според Биляна Петрова. Тя е привлечена от крайната, абсурдна ситуация в пиесата. Жени, свързани в семейно-любовни връзки - понякога доста оплетени и странни - от един мъж, когото всяка от тях би убила, не могат да се измъкнат от капана, в който са попаднали. Изправени пред неговия труп - по-скоро идеята за труп, те стигат до крайности, които едва ли са възможни в реалността. А и типажите им не съществуват в толкова чист вид. Ситуацията обаче дава възможност да се видят тези крайности. "Трябва да се каже "не" на феминизма. Когато жените са толкова агресивни в желанието си да се самоосъществят, няма баланс, защото липсва мъжката енергия," смята режисьорката.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

проф. Златимир Коларов с читатели в Тирана, Албания

Проф. Златимир Коларов представи романа си "По тънката повърхност на леда" в Тирана

С нотки на артистичност, топли чувства и голям интерес премина официалното представяне на книгата "По тънката повърхност на леда" на Златимир Коларов в едно от помещенията на Вила "София", в албанската столица Тирана. Интересът към творбата беше..

публикувано на 15.03.24 в 19:25

Зоран Мише показва своята "Борба/ Kampf" в Българския културен институт в Берлин

На 14 март в Българският културен институт в Берлин се открива изложбата "Борба/ Kampf" на художника-график Зоран Мише. Тя е продължение на инициативата между БКИ-Берлин, Националното училище за изящни изкуства "Илия Петров"и галерия "Дебют" за..

публикувано на 13.03.24 в 20:25

Филми от шест континента на "София филм фест“

„Отворете вратите към световното кино!“ - това е мотото, под което от 13 до 31 март в българската столица ще се проведе 28-ият „София филм фест“. Фестивалната програма включва 143 пълнометражни игрални, документални и анимационни филма, както и..

публикувано на 13.03.24 в 07:00