Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Българската музикална култура зад граница

Снимка: БГНЕС

Изкуството на хора на софийските момчета с диригент Адриана Благоева беше връх в програмата на международния хоров фестивал „Гласовете на света” в Нанси, Франция. Празниците там се провеждат от 1979-а през две години и са крупно музикално събитие за Европа. В тазгодишното издание, което отбелязва 30-годишната история на фестивала, участваха състави от Азия, Африка, Латинска Америка и Европа. В пет самостоятелни концерта софийските момчета представиха трите си формации – на момчетата, младежите и смесен хор. Разнообразният репертоар от детска, съвременна чужда и френска музика, обработен фолклор, църковно-славянски песнопения често беше прекъсван от възгласи „браво”.
Младежкият състав на оркестър „Карандила” – „Карандила джуниър”, се представи за пореден път пред виенска публика. Уникалната детска формация свири в известния „Ost Кlub”, но завладя сърцата на виенчани още през април по време на фестивала за етномузика „Балканска треска”. Членовете на състава са деца и внуци на легендарния сливенски оркестър „Карандила” и са ученици в музикалния клас, който организира със собствени средства ръководителят и създателят на Карандила Ангел Тичалиев.

© Снимка: личен архив

Танцовият ансамбъл „Балкан” от София, с ръководители Кирил и Милена Чирпанлиеви, взе участие в международния фолклорен фестивал „Hollo ja Martta” във Финландия.  По време на празника от 24 октомври до 1 ноември в градовете Холлола и Лахти нашият състав представи танцова програма от всички фолклорни области на България. Концертите, преминали с голям успех, бяха посетени от почитатели на фолклора, от финландски групи, изучаващи балкански танци, от български емигранти, пропътували стотици километри за среща с родната традиция. Специално място в програмата на „Балкан” бе отредено на преподаването на български народни танци, информира ни Милена Чирпанлиева.За нея срещите с финландски ученици са най-вълнуващи. Незабравим ще остане спомена й от правото хоро с 1200 деца, от изумителния начин, по който училищното ръководство ги запознава с една чужда култура. 
Танцов ансамбъл „Балкан” се радва на големи успехи у нас в последните 30 години. Той е носител на златни медали от поредица републикански фестивали на художествената самодейност, на наградата на Съюза на българските музикално-танцови дейци „Сребърна лира” от 2004 година,   член е на Националната секция на ЦИОФФ-България. Повечето танци за него създава Кирил Чирпанлиев, двукратен носител на високото държавно отличие орден „Св.св. Кирил и Методий” и „Златна лира” от СБМТД. С емоционалните си изпълнения танцьорите от „Балкан” са аплодирани многократно на европейските сцени.

По публикацията работи: Валя Божилова

Още от категорията

Албена Данаилова е солист в концерта на СО на БНР

Симфоничният оркестър на БНР с диригент Марк Кадин закрива своя концертен сезон на 10 юни с концерт в зала "България“. Ще прозвучат творби от Малер (Blumine), Шуман ("Увертюра, скерцо и финал“) и Барток. Специален гост-солист е известната българска..

публикувано на 10.06.22 в 12:05

За десети път "Джаз форум" в Стара Загора

Десетият рожден ден на утвърдения вече форум е повод на сцената му да бъдат поканени участници от първото му издание. Фестивалът започва на 9 юни, а концертите са на обичайното място – сред античните артефакти на комплекс "Августа Траяна" в..

публикувано на 09.06.22 в 14:00

Стоименка Недялкова: Нека да бъдем горди българи с уникалното ни фолклорно наследство

Именитата народна певица Стоименка Недялкова от 9 юни навлиза в юбилейната си 50-годишнина. Ярка носителка на изконния пазарджишки стил, претворен с красивия ѝ, изразителен глас, тя многократно е предизвиквала възторга, на публиката у нас и по света...

публикувано на 09.06.22 в 07:35