Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Българската музикална култура зад граница

Снимка: БГНЕС

Изкуството на хора на софийските момчета с диригент Адриана Благоева беше връх в програмата на международния хоров фестивал „Гласовете на света” в Нанси, Франция. Празниците там се провеждат от 1979-а през две години и са крупно музикално събитие за Европа. В тазгодишното издание, което отбелязва 30-годишната история на фестивала, участваха състави от Азия, Африка, Латинска Америка и Европа. В пет самостоятелни концерта софийските момчета представиха трите си формации – на момчетата, младежите и смесен хор. Разнообразният репертоар от детска, съвременна чужда и френска музика, обработен фолклор, църковно-славянски песнопения често беше прекъсван от възгласи „браво”.
Младежкият състав на оркестър „Карандила” – „Карандила джуниър”, се представи за пореден път пред виенска публика. Уникалната детска формация свири в известния „Ost Кlub”, но завладя сърцата на виенчани още през април по време на фестивала за етномузика „Балканска треска”. Членовете на състава са деца и внуци на легендарния сливенски оркестър „Карандила” и са ученици в музикалния клас, който организира със собствени средства ръководителят и създателят на Карандила Ангел Тичалиев.

© Снимка: личен архив

Танцовият ансамбъл „Балкан” от София, с ръководители Кирил и Милена Чирпанлиеви, взе участие в международния фолклорен фестивал „Hollo ja Martta” във Финландия.  По време на празника от 24 октомври до 1 ноември в градовете Холлола и Лахти нашият състав представи танцова програма от всички фолклорни области на България. Концертите, преминали с голям успех, бяха посетени от почитатели на фолклора, от финландски групи, изучаващи балкански танци, от български емигранти, пропътували стотици километри за среща с родната традиция. Специално място в програмата на „Балкан” бе отредено на преподаването на български народни танци, информира ни Милена Чирпанлиева.За нея срещите с финландски ученици са най-вълнуващи. Незабравим ще остане спомена й от правото хоро с 1200 деца, от изумителния начин, по който училищното ръководство ги запознава с една чужда култура. 
Танцов ансамбъл „Балкан” се радва на големи успехи у нас в последните 30 години. Той е носител на златни медали от поредица републикански фестивали на художествената самодейност, на наградата на Съюза на българските музикално-танцови дейци „Сребърна лира” от 2004 година,   член е на Националната секция на ЦИОФФ-България. Повечето танци за него създава Кирил Чирпанлиев, двукратен носител на високото държавно отличие орден „Св.св. Кирил и Методий” и „Златна лира” от СБМТД. С емоционалните си изпълнения танцьорите от „Балкан” са аплодирани многократно на европейските сцени.

По публикацията работи: Валя Божилова

Още от категорията

Do Sho и неговата морска мечта "Близо до залива"

"Там, близо до залива, където е морето ще се прибера… В залива морето шепне хубави неща… Изключвай телефона, ела при мен и знай – само, ако се изгубиш, намираш своя рай…" За много хора това звучи като изпята мечта. Особено когато температурите навън..

публикувано на 27.05.22 в 10:10

Любо Киров с впечатляващ концерт в Лондон

Преди дни (на 22.05) Любо Киров изнесе  концерт в известната зала Troxy в Лондон. ˮЛюбо направи музикално шоу на световно ниво. Повече от два часа публиката пя заедно с него песните от новия му албум ˮЦелуни ме“ , както и хитовете ˮЗнам“,..

публикувано на 26.05.22 в 10:00

Традиция и съвременност в програмата на ˮСофийски музикални седмици – 2022“

ˮФестивалът на класическите бисери и репертоарните открития, на традицията и младостта… Над  сто прояви с участници от 17 страни в шест ˮСофийски музикални седмици“ – гласи анонсът към най-стария столичен музикален форум. На 23 май предстои..

публикувано на 23.05.22 в 12:55