Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Българската музикална култура зад граница

Снимка: БГНЕС

Изкуството на хора на софийските момчета с диригент Адриана Благоева беше връх в програмата на международния хоров фестивал „Гласовете на света” в Нанси, Франция. Празниците там се провеждат от 1979-а през две години и са крупно музикално събитие за Европа. В тазгодишното издание, което отбелязва 30-годишната история на фестивала, участваха състави от Азия, Африка, Латинска Америка и Европа. В пет самостоятелни концерта софийските момчета представиха трите си формации – на момчетата, младежите и смесен хор. Разнообразният репертоар от детска, съвременна чужда и френска музика, обработен фолклор, църковно-славянски песнопения често беше прекъсван от възгласи „браво”.
Младежкият състав на оркестър „Карандила” – „Карандила джуниър”, се представи за пореден път пред виенска публика. Уникалната детска формация свири в известния „Ost Кlub”, но завладя сърцата на виенчани още през април по време на фестивала за етномузика „Балканска треска”. Членовете на състава са деца и внуци на легендарния сливенски оркестър „Карандила” и са ученици в музикалния клас, който организира със собствени средства ръководителят и създателят на Карандила Ангел Тичалиев.

© Снимка: личен архив

Танцовият ансамбъл „Балкан” от София, с ръководители Кирил и Милена Чирпанлиеви, взе участие в международния фолклорен фестивал „Hollo ja Martta” във Финландия.  По време на празника от 24 октомври до 1 ноември в градовете Холлола и Лахти нашият състав представи танцова програма от всички фолклорни области на България. Концертите, преминали с голям успех, бяха посетени от почитатели на фолклора, от финландски групи, изучаващи балкански танци, от български емигранти, пропътували стотици километри за среща с родната традиция. Специално място в програмата на „Балкан” бе отредено на преподаването на български народни танци, информира ни Милена Чирпанлиева.За нея срещите с финландски ученици са най-вълнуващи. Незабравим ще остане спомена й от правото хоро с 1200 деца, от изумителния начин, по който училищното ръководство ги запознава с една чужда култура. 
Танцов ансамбъл „Балкан” се радва на големи успехи у нас в последните 30 години. Той е носител на златни медали от поредица републикански фестивали на художествената самодейност, на наградата на Съюза на българските музикално-танцови дейци „Сребърна лира” от 2004 година,   член е на Националната секция на ЦИОФФ-България. Повечето танци за него създава Кирил Чирпанлиев, двукратен носител на високото държавно отличие орден „Св.св. Кирил и Методий” и „Златна лира” от СБМТД. С емоционалните си изпълнения танцьорите от „Балкан” са аплодирани многократно на европейските сцени.

По публикацията работи: Валя Божилова

Още от категорията

Празнуваме деня на Св. св. Константин и Елена

На 21 май е празникът на Св. св. Константин и Елена, почитани от  църквата като равноапостоли. Константин е първият официално признат християнски римски император. През 313 година, чрез Медиоланския едикт, издаден от Лициний и Константин Велики,..

публикувано на 21.05.22 в 06:05

С "Две целувки" и още нови песни Георги Христов празнува 40 години на сцената

Тази година Георги Христов, един от най-красивите гласове на българската поп музика, отбелязва 40 години на сцената – време, изпълнено с успехи, награди, концерти на няколко континента, около 20 издадени албума. През март популярният изпълнител..

публикувано на 20.05.22 в 10:10
Софийската филхармония на сцената на Златната зала на Музикферайн, Виена.

Софийската филхармония пожъна успех в Златната зала на Музикферайн

Концертът на Софийската филхармония в напълно разпродадената "Златна зала" на Музикферайн е преминал при голям успех, съобщиха от екипа на националния ни симфоничен оркестър. Особен интерес са предизвикали двете български произведения в програмата...

публикувано на 18.05.22 в 13:39