Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Народната певица Снежана Борисова издирва и записва автентични народни песни

Песните в репертоара на Снежана Борисова са от Западна България. Родена е в с. Лозен – на няколко километра от столицата. Своята музикална дарба е наследила от майка си. В началото на професионалния си път Снежана е участвала в самодейни състави към читалището в Лозен. За кратко е работила там и като преподавател по пеене. Следват годините в НАНПТ “Филип Кутев”, а по-късно – работата с Горан Брегович. “Олимпия” в Париж, Кралската фестивална зала – Лондон, “Санта Чечилия” в Рим, Акропола в Атина – това са само част от сцените, на които е пяла. Наред с активната си концертна дейност, Снежана непрекъснато записва – с квинтет “Лозенки”, трио “Българка-Пенев”. Гласът й звучи и в музиката към няколко американо-италиански филмови продукции – “Свети Павел” и “Юлий Цезар”, италианските “Черната завеса” и “Лурдс”. Автор на музиката на всички тези филми е известният Карло Силиотто.
“Звукозаписната дейност, с която се занимавам от много години, на този етап е на заден план – споделя Снежана. Посвещавам по-голяма част от времето си на много важна задача - издирване и записване на народни песни от истинските носители на традицията в Шоплука. От няколко години се занимавам и с преподавателска дейност. Има нещо вярно в това, че животът е колело. Човек се връща там, откъдето е тръгнал. През 1985 г. започнах в читалището в Долни Лозен. Сега отново преподавам там на децата. Ръководя и няколко женски групи – в с.Златица, Своге и Свидня, в родното село на майка ми Врачеш – Ботевградско. Работата ме удовлетворява, много ми е интересно, особено с възрастните жени. Те са нашият чист извор, от който черпим. Имат толкова много песни, които искам да запиша и да оставя за децата след нас. Не е достатъчно да запишеш текстовете. Важна е мелодията, както и маниерът на изпълнение. Колкото и да са близо разположени селата, понякога стилът е съвсем различен. Това знание трябва да бъде съхранено.”
Преди години Снежана Борисова записа няколко народни песни заедно с група “Трансформейшън”. Това бяха първите им съвместни опити за преплитане на фолклорната песен и електронния звук. Днес този път изглежда добре утъпкан, а Снежана не само изпълнява такива песни. “Имам още една фолклорна група – нарича се “Димана” – продължава певицата. В “Димана” участват деца от Своге, студенти от Пловдив, ученици от музикалното училище в София. Те се занимават с експериментален фолклор - нещо, с което се занимавам от много години. В това отношение за мен е особено ценна работата като консултант към трупата на Нешка Робева. Тя винаги търси нещо ново, а аз обичам експериментите. С момчетата от “Трансформейшън” правихме музиката за два нейни спектакъла – “Арамии” и “Готови ли сте”. Народната песен трябва да влезе в живота на младото поколение, тя не е само минало – седенките, хорàта, ежедневието на прабабите ни. Народната песен е нашата българска същност. Трябва да присъства в живота ни, но вплетена в съвременните стилове. Опитвам се да уча децата от група “Димана” как да експериментират с народните песни. Искам да знаят, че първо трябва да овладеят до съвършенство оригиналните народни песни. Казано по друг начин “трябва да си играят” с песните, за да изградят усет къде могат да насложат модерен фрагмент. Всъщност, водя ги към това, което правим с Нешка Робева. Много се радвам, че младите хора харесват народната музика, поднесена по този начин. В същото време не преставам да записвам автентични песни, защото те са съвършеният модел, който е в основата на всичко.”
По публикацията работи: Албена Безовска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Напред" – рок завръщането на Тома Здравков

След редица интересни изживявания в различни жанрове и на различни сцени, беше въпрос на време Тома Здравков да се завърне към суровото рок звучене с нова песен. И както говори заглавието ѝ – "Напред" – натрупал разнообразен опит, Тома продължава..

публикувано на 12.03.24 в 10:15

Виена е първата спирка от европейското турне на БТР - вижте и останалите

За една от най-известните и любими български рок групи - Б.Т.Р., 2024 г. ще премине под знака на тяхната 30-та годишнина. Музикантите поставиха началото на своя юбилей с голям концерт в края на миналата година в зала 1 на НДК, който премина при..

публикувано на 09.03.24 в 10:15
Снимка: YouTube / @AcademicFolkChoir

Българска фолклорна и църковно-славянска музика звуча в Париж

Изключителни образци на българската музикална култура бяха представени пред френска публика. Пълни зали и продължителни овации предизвикаха изпълненията на Народния хор на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив – АМТИИ..

публикувано на 08.03.24 в 16:25