Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Чрез музиката събуждаме най-красивото, което носи човекът” – „Кристална лира” – 2009

Главният диригент на Симфоничния оркестър на Българското национално радио Емил Табаков получи наградата Кристална лира на СБМТД за концерта си със Симфоничния оркестър на БНР, състоял се на 30 януари т. г. с музика от Вебер, Брух и Шостакович.
Снимка: архив
Творческият съюз на артистите музиканти и танцьори за 13-и пореден път  връчи годишните си награди за принос в изкуството. „Кристална лира” – 2009 събра многобройна публика от почитатели, артисти, журналисти в зала шест на НДК. Преди тържествената церемония председателят на Съюза на българските музикални и танцови дейци проф. Жени Захариева сподели:
„Винаги се радвам, когато присъждаме тази награда, защото  българските постижения в областта на музиката и танца са много. Наградата обединява работата на три институции съорганизатори: обществената – Съюзът на музикалните и танцови дейци, държавната – Министерството на културата и частната – Радио ФМ класик. Работим в комисии, които разглеждат десетки предложения за върхови артистични постижения  през изминалия сезон в 15-те категории – оперно, балетно, оркестрово изкуство, камерни ансамбли, музикален и танцов фолклор, диригентски, педагогически успехи, поп и рок изпълнители, млад изпълнител и др. Оценяваме предимно постижения на нашите сцени и награждаваме артисти, които живеят постоянно в България. Какво е ценното в музикалното изкуство и в какво се заключава нашето будителство… Чрез музиката събуждаме най-красивото, което носи човека, любовта към нематериалното богатство, към духовното, което облагородява. И ми се струва, че тук нямаме равни, защото въздействието на музиката е право в сърцата. Вярваме, че точно това изкуство, което подобрява имиджа на България в света и я представя като страна на таланти, ще намери в бъдеще признание чрез материално стимулиране и вниманието на медиите за да има успехи и в бъдеще.”
Ето някои от удостоените да носят тази награда. В категорията „оркестрово изкуство” за трети път Софийската филхармония получава наградата за своя успешен 80-и сезон. Акценти в него са концертът в залата на ЮНЕСКО с участието на солистите Людмил Ангелов, Светлин Русев и Борислав Йоцов, концертът на 5 февруари в Москва по повод откриването на годината на България в Русия, концертът по случай 130-годишнината от обявяването на София за столица под диригентството на сър Невил Маринър и др. Връчването на престижната награда съвпада с турнето на най-стария ни оркестър в Южна Корея, което преминава при голям успех и продължава до 12 ноември.
В категорията „постановъчен екип” „Кристална лира” – 2009  получи екип на Националната опера и балет за премиерата на операта „Дон Кихот” от Жул Масне. Спектакълът, превърнал се в събитие, бе коментиран у нас и в чужбина. Българското сопрано Анна Томова-Синтова в писмо до режисьора Пламен Карталов възкликва: „Без ласкателство – гениална постановка, гениално постижение!”, а популярният музикален критик Стивън Хастингс пише, че „Дон Кихот” на Карталов заслужава адмирация. Не само заради умението му да събира екип, да прокарва смело оригинални решения, да открива гласове и артисти, но и да направи постановка-събитие за сезона.
Албена Данаилова, първата жена-концертмайстор в историята на Виенската опера.
„Какъв прекрасен звук, не мога да престана да я слушам в захлас!” – тези думи на колегата Милан Сетена се отнасят за цигуларката Албена Данаилова, първата жена-концертмайстор в историята на Виенската опера. Талантливата българка е тазгодишният носител на Кристална лира в категория „инструменталисти”. Наградата получава за концерта със Софийска филхармония под диригентството на Урош Лайовиц и участията й в международните фестивали „Софийско музикално лято” и „Варненско лято”.
Софийската филхармония
В категория „диригенти” с „Кристална лира” бе удостоен Емил Табаков за първия си концерт като диригент на Симфоничния оркестър на БНР. Концертът от поредицата „Златният цикъл на симфониците” бе с програма Вебер, Брух и Шостакович. Статутът на „Кристална лира” дава право на съорганизаторите да връчат специални награди по свое предпочитание. Класик ФМ радио избра Красимира Колдамова за цялостния й принос като прима балерина и балетен педагог на Националната опера и балет. Министерството на културата връчи своето отличие за 55-годишнината на професионалния фолклорен ансамбъл „Добруджа”, а СБМТД даде предпочитание на пианиста проф. Димо Димов за рециталите му в столичната зала „България”.
По публикацията работи: Валя Божилова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"За теб"

Славин Славчев отдавна е познат като един от най-великолепните гласове на своето поколение в българската музика, и то не само в рок сферата, както личи и от най-новата му песен "За теб". Тя бележи няколко нови момента в развитието на Славин: в нея..

публикувано на 04.04.24 в 10:15

Деляна Лазарова дирижира оркестър на Румънското национално радио

Българката Деляна Лазарова – един от най-известните млади диригенти в света, изнесе концерт с Камерния оркестър на Румънското национално радио и с пианистката Александра Силоча. Това се случи в концертната зала на радиото в Букурещ. “За втори път идвам в..

публикувано на 04.04.24 в 09:08

"Обезумели"

Група P.I.F. продължава да издава нови песни след загубата на своя фронтмен и основен автор на музика – непрежалимия Димо Стоянов, с които следва неговата концепция за звученето на групата. Така е и с песента "Обезумели" – Димо създава музиката по..

публикувано на 02.04.24 в 10:15