Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Киномания – непоказвани у нас, интересни и дискутирани заглавия

\r\nТазгодишната Киномания ще бъде открита с новата творба на Карлос Саура – “Аз, Дон Жуан”.
Снимка: Архив

От 13 ноември до 3 декември в София за 23-и път се провежда Киномания – форум, който традиционно представя главно непоказвани у нас, интересни и дискутирани заглавия в Седмото изкуство. Много от тях идват след участия в престижни фестивали, някои са с награди и номинации. За пръв път през тази година има две нови подборки – на късометражно и детско кино. В сегашното издание са включени 86 филма, като 25 от тях са от 2009-а.

Последен шанс, Харви

Киномаратонът ще бъде открит с нова творба на Карлос Саура – “Аз, Дон Жуан” – изтънчен разказ за раждането на една от оперите на Моцарт и за нестандартния живот на прочутия либретист Лоренцо да Понте, работил с композитора над няколко опери. Сред акцентите е и лентата “Да устоиш” – завладяваща киноистория за диктатора Мусолини и любовната му връзка с Ида Далзер, в която майсторски са използвани архивни кадри от миналия век. Драмата и комедията се преплитат в “Последен шанс, Харви”. Във филма блести талантът на Дъстин Хофман и Ема Томпсън – в случая двама аутсайдери на средна възраст, които откриват за себе си общо бъдеще. За ролите си в него те имат номинации за “Златен глобус”. Иван Грозни и неговото време пък са в основата на историческия епос “Цар” на руския режисьор Павел Лунгин.

Цар
“Имаме два съвсем нови филма, чиято премиера беше в средата на септември на фестивала в Торонто – разказва Владимир Трифонов, основен съставител на програмата на Киномания. – “Момчетата се връщат” е с Клайв Оуен, в който той разкрива сериозния си актьорски потенциал в нова светлина след няколко екшън роли в последните години. В лентата Оуен е вдовец, който трябва да се грижи за децата си. Филмът “Преследвани” пък е много стилна ирландска гангстерска комедия с великолепни актьори. А “най-горещите” ни заглавия имаха премиера съвсем наскоро на фестивала в Рим. Това са “Градът – крайна цел”, най-новата лента на Джеймс Айвъри, която е с Антъни Хопкинс, и късометражният “Римска импресия” на Франко Дзефирели.
Градът – крайна цел
В него режисьорът поднася прекрасно обяснение в любов към Рим с участието на Андреа Бочели и Моника Белучи, които се превъплъщават в персонажи от “Тоска” на Пучини. Той ще бъде включен в късометражната програма, която ще върви като блок, всички 8 филма са в една прожекция. В тази програма сме се стремили да изберем творби, отличени с престижни награди. Ще покажем носителя на “Златна палма” от Кан през тази година – португалския филм “Арена”.
Градът – крайна цел
Той е създаден от продуцентите, работили и в последния филм на вече 100-годишния Мануел де Оливейра, който също ще бъде представен сега – “Ексцентричностите на едно русокосо момиче”. Имаме миналогодишния носител на “Златен лъв” от Венеция – мексиканския “Земя и хляб” и тазгодишния носител на “Оскар” за игрален късометражен филм – “Страната на играчките”. Сред най-новите филми бих искал да откроя “Ню Йорк, обичам те”. Той е сборник от новели, а сред режисьорите са талантливите Фатих Акин и Мира Наир. Участват куп актьори-звезди.”
Страната на играчките

С интерес се очаква прожекцията на новия документален филм на Майкъл Мур “Капитализъм: Любовна история”. Той е посветен на световната финансова криза и последиците от нея. “Има една просрочена ипотека, едно семейство, което прогонват от дома му на всеки 7,5 секунди” – казва Мур. И още: “Хората позволиха на Уол Стрийт да покоси промишлената инфраструктура на страната ни, за да постигне по-големи печалби. Всички ние сме част от тази машина, която трябва да се промени.”

Срещи на края на света

“Документалната ни програма е много силна, в партньорство с фестивала “Един свят”, посветен на човешките права – продължава Владимир Трифонов. – Ще покажем филма “11-ият час”, който се занимава с екологични проблеми на планетата и предлага решения за тях. “Аленото крило: тайната на фламингите” пък е заснет впечатляващо край езерото Натрон в Африка, където обитават фламингите. “Срещи на края на света” и “Човек върху жица” са два филма, които се конкурираха в категорията за най-добра документална творба за “Оскар” тази година. Спечели “Човек върху жица”. Той е посветен на въжеиграч, който през 1974 година прави неразрешен от властите опит да мине между двете кули на Световния търговски център. Архивните кадри от неговия подвиг са използвани много майсторски в този филм. А “Срещи на края на света” е може би най-добрата документална лента на Вернер Херцог. Тя е за Антарктида, а в най-вълнуващия момент в нея звучи българска народна песен, изпълнена от ансамбъл “Филип Кутев”, отбелязва Владимир Трифонов.

Раци

Няколко са българските филми, които ще бъдат представени на Киномания. “Раци” на Иван Черкелов с историята на двама приятели, въвлечени в борбата за надмощие между мафиотски босове, тази година участва в престижните фестивали в Москва и Карлови Вари. “Ловен парк” на Любомир Младенов разказва как една случайна среща може да се превърне в значимо събитие за двама млади. Moon Lake е филмов дебют на живеещия в Германия театрален режисьор Иван Станев.

Ловен парк

Лентата прехвърля паралели между съвремието и легендата за Орфей и Евридика. На Киномания ще бъде и първият засега чужд римейк на български филм – “Йо-хо-хо” по сценарий на Валери Петров и с режисьор Зако Хеския. Римейкът се нарича “Падането”, режисиран е от Тарсем Сингх и е копродукция на Индия, Великобритания и САЩ.

Падането

Четири анимационни и два игрални филма са предназначени за детската публика. От тях със сигурност интересен и за възрастните е великолепният “Приказки за слончета”, сниман в африканската савана. Там две малки слончета търсят майка си и междувременно се срещат с най-различни животни по пътя си. Известно е колко трудно се снима подобен филм. Девет са лентите, в чиято основа са музиката и нейните изпълнители в различни жанрове – от операта през фадо до джаза.

Снимките са предоставени от организиторите на фестивала

По публикацията работи: Венета Павлова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37