Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Голям процент от българите са суеверни

Черната котка, пресякла пътя пред вас, все още стряска много от сънародниците ни – българите продължават да са податливи на суеверия и внушения, твърдят социолозите.
Снимка: Диана Христакиева
„Лошо е черна котка да ти пресече пътя”, „Четирилистната детелина носи късмет”, „Ако намериш подкова, ще бъдеш щастлив”, „ Да разсипеш сол е на бедност”, „Ако счупиш огледало, те чакат седем години нещастие”. Списъкът на суеверията е почти безкраен. Както и на свързаните с тях ритуали. Като например - носенето на синьо манисто против уроки, връзването на червен конец против „ лоши очи” и какво ли още не...
На мнозина подобни твърдения и действия се струват безполезни, глупави, дори смехотворни. Други обаче са така завладени от суеверията, че ги следват стриктно. Какво е положението в България? Оказва се, че сме доста суеверна нация. Нещо повече – българите масово вярват на врачки и шарлатани. По данни на проведено неотдавна социологическо проучване по темата, над 65 на сто от сънародниците ни са суеверни.

„Още повече са, но не си го признават”, казва 49-годишната Даниела Симидчиева и допълва : „Суеверна съм. Животът ме направи такава. Особено, когато човек изпитва затруднения, става подвластен на подобни неща. Суеверна съм и поради това, че понякога в живота настъпват необясними обрати, за които няма логично обяснение и причина. Имам и някои доказателства, които за мен са категорични, че това, което старите хора наричат „магия”, а по-младите – енергийно въздействие, това всъщност са лошите помисли на някой друг. Убедена съм, че това съществува в живота и по някакъв начин ни въздейства – на едни повече, на други – по-малко. Именно в тази посока моя приятелка, която дълги години е живяла в Индия, ми е казала, че колкото по-добър си, толкова по-малко могат да те стигнат лошите мисли на друг. Може би това е спасението. Ако бъдем добри, ще ни се случва добро.”

Като причина за високия процент суеверие сред българите социолозите изтъкват високата степен на тревожност, породена от дългите години политическа и икономическа нестабилност в страната. Почва за покълването на подобни явления дадоха и редица медии, най-вече телевизионни, които предоставиха възможност на всякакви екстрасенси и гадатели да се изявяват и рекламират. Всичко това с едничката цел – печалба. Медицинската непросветеност на голяма част от хората, ниската здравна култура и образование превърнаха през последните години така нареченото „лечителство” и „гадателство” в доходоносен бизнес. Хубавото е, че все пак има законови разпоредби срещу шарлатанство и те се прилагат с цялата им строгост.

„Не е голяма утеха, че проблемът го има в много други страни. Още в училище децата трябва да научат, че има медицинска наука, че за здравето – физическо и психическо, се грижат лекарите, а не някакви врачки”, казва 23-годишната психоложка Милена Римпева: „Хората не се замислят над това, което се случва при посещението им при ясновидец – обяснява тя. – Всъщност той им казва определени неща. Обикновено бъдещи евентуални събития. Тези послания се загнездват в човешкото съзнание и той започва да си мисли как те се случват, вярва в тях, мислено пресъздава бъдещето, показано му от така наречените ясновидци. Понякога предсказанията се сбъдват и то по причина, че ние не спираме с мисълта си и действията си да провокираме дадени събития, подсказани ни от така наречените гадатели. А би било много по-добре хората да си дадат ясна сметка какво точно те желаят от живота си и тогава да положат усилия да го постигнат, а не да се осланят на чужди мнения, очаквания и предсказания.”

„Има една сентенция: "Храмът е в самите нас". Не го ли осъзнаем, ще продължаваме да се лутаме между вярата и суеверието и да търсим опора и спокойствие там, където всъщност сами знаем, че не можем да ги намерим – при екстрасенси, лечители, баячки…”, казва 38-годишната Аделина и допълва: „Има хора, които съм виждала да заобикалят улица, защото преди това я е пресякла черна котка. Явно българинът се поддава на внушения и суеверия. Затова и в София се напълни с всякакви гледачки и баячки, най-често от ромски произход, които буквално атакуват минувачите. И най-парадоксалното е, че се навъртат най-вече около църквите и край тях спират хора, които само преди минути са излезли от храма. Хората според мен са много обезверени и тези мними лечители, гадатели, астролози, всички те спекулират по някакъв начин с човешкото нещастие. Всеки уязвим човек малко или повече става суеверен и в един момент се поддава на влиянията на подобни хора.”

Темата вълнува и 70-годишната Лилия: „Не мисля, че само ние българите сме подвластни на суеверия, казва тя. – Подобно любопитство има при всички нации. Друг е въпросът, че в по-развитите общества суеверията са по-малко. Има хора, убедени материалисти, стъпили здраво на земята, които вярват само в себе си и търсят научно потвърждение за всичко.”
По публикацията работи: Диана Христакиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Обилни валежи се очакват във вторник – жълт код за 7 области в Западна България

Във вторник, 23 април, минималните температури в страната ще са между 6 и 11°, в София 7°. През деня ще е облачно и дъждовно. В Западна България количествата ще са значителни. Вечерта валежите ще спират. Максималните температури ще са от 12 до 17°,..

публикувано на 22.04.24 в 20:05

България днес - 22 април 2024 г.

В "България днес" на 22 април говорим за европейската идентичност и българите – припознаваме ли се като част от общото европейско семейство. Връщаме се назад в историята, за разберем повече за чужденците в Хвърковатата чета на Георги Бенковски. Срещаме..

публикувано на 22.04.24 в 19:00

Откриваме секции в 60 държави за изборите "2 в 1"

За изборите за български и Европейски парламент, които ще се проведат на 9 юни, към този етап се планира да бъдат отворени секции в 60 държави, предаде репортерката на БНР Мира Стефанова. Централната избирателна комисия (ЦИК) обяви местата за..

публикувано на 22.04.24 в 15:08