Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фолклорна разходка

Видинският край е разположен в Северозападна България. Най-яркият певец оттам е Кайчо Каменов (1923-1983) от село Винарово. Животът му преминава в песен с пътуващи групи, а изпълненията му пленяват с носталгичните си мелодии, характерни за бавните песни от Видинско (”Замръкнала Янка”). Вълнуващи са и неговите хороводни песни, поднесени с много настроение. Част от тях в днешно време поднови Любен Захариев (1952), роден също във Винарово (”Ой, девойко, църноока”).
Инструменталната музика във Видинско е особено развита. Срещат се мелодии в разнообразни ритми, изпълнени както на битови инструменти – окарина, дудук, бръмбазък, така и на по-новите – цигулка, кларинет, акордеон – инструменти, които навлизат у нас от Европа в началото на миналия век. В предаването можете да чуете Право хоро на бръмбазък – изпълнение на Йордан Севастакиев от село Ракитница, мелодия на окарина с Въто Лилов от град Кула, редовен участник в съборите за народно творчество в Копривщица, „Трите пъти и ситната” – темпераментно изпълнение на цигуларя Марин Димов от село Кошава.
По публикацията работи: Валя Божилова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Китаристът Ангел Демирев представя авторска музика на концерт в Пловдив

Ангел Демирев е китарист, в чиято музика се вплитат етно мотиви не само от България, не само от Балканите, а от много по-далечни страни и култури. Според него това е въпрос на търсене най-вече на душата, но и въпрос на комуникация с инструмента...

публикувано на 16.04.24 в 10:15
Снимка: facebook.com/FondaciataTheFondation

"Фондацията" с турне в САЩ и Канада

Българите в САЩ и Канада броят с нетърпение дните до турнето там на българската супергрупа "Фондация". Музикантите – Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански, свирят заедно вече 11 години за радост на многобройните..

публикувано на 15.04.24 в 21:10

Мадлен Томова е българската надежда за награда от "Санремо джуниър"-2024

Български деца неведнъж са представяли достойно страната ни в престижни международни конкурси за песен. Достатъчно е да си припомним второто място, което извоюва малката на Крисия, заедно с талантливите ни пианисти Хасан и Ибрахим в детското..

публикувано на 15.04.24 в 11:05