Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фолклорна разходка

Видинският край е разположен в Северозападна България. Най-яркият певец оттам е Кайчо Каменов (1923-1983) от село Винарово. Животът му преминава в песен с пътуващи групи, а изпълненията му пленяват с носталгичните си мелодии, характерни за бавните песни от Видинско (”Замръкнала Янка”). Вълнуващи са и неговите хороводни песни, поднесени с много настроение. Част от тях в днешно време поднови Любен Захариев (1952), роден също във Винарово (”Ой, девойко, църноока”).
Инструменталната музика във Видинско е особено развита. Срещат се мелодии в разнообразни ритми, изпълнени както на битови инструменти – окарина, дудук, бръмбазък, така и на по-новите – цигулка, кларинет, акордеон – инструменти, които навлизат у нас от Европа в началото на миналия век. В предаването можете да чуете Право хоро на бръмбазък – изпълнение на Йордан Севастакиев от село Ракитница, мелодия на окарина с Въто Лилов от град Кула, редовен участник в съборите за народно творчество в Копривщица, „Трите пъти и ситната” – темпераментно изпълнение на цигуларя Марин Димов от село Кошава.
По публикацията работи: Валя Божилова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Деляна Лазарова дирижира оркестър на Румънското национално радио

Българката Деляна Лазарова – един от най-известните млади диригенти в света, изнесе концерт с Камерния оркестър на Румънското национално радио и с пианистката Александра Силоча. Това се случи в концертната зала на радиото в Букурещ. “За втори път идвам в..

публикувано на 04.04.24 в 09:08

"Обезумели"

Група P.I.F. продължава да издава нови песни след загубата на своя фронтмен и основен автор на музика – непрежалимия Димо Стоянов, с които следва неговата концепция за звученето на групата. Така е и с песента "Обезумели" – Димо създава музиката по..

публикувано на 02.04.24 в 10:15

Вокална студия "Дъга" празнува 30 години с концерт

Вокална студия "Дъга" ще изнесе празничен концерт на 30 март  (в Joy Station, Студентски град), посветен на три кръгли годишнини – 30 години от създаването на формацията, 40 години творческа дейност на Снежана Полихронова – Кърнолски и 50 години Дом..

публикувано на 29.03.24 в 10:15