Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фолклорна разходка

Видинският край е разположен в Северозападна България. Най-яркият певец оттам е Кайчо Каменов (1923-1983) от село Винарово. Животът му преминава в песен с пътуващи групи, а изпълненията му пленяват с носталгичните си мелодии, характерни за бавните песни от Видинско (”Замръкнала Янка”). Вълнуващи са и неговите хороводни песни, поднесени с много настроение. Част от тях в днешно време поднови Любен Захариев (1952), роден също във Винарово (”Ой, девойко, църноока”).
Инструменталната музика във Видинско е особено развита. Срещат се мелодии в разнообразни ритми, изпълнени както на битови инструменти – окарина, дудук, бръмбазък, така и на по-новите – цигулка, кларинет, акордеон – инструменти, които навлизат у нас от Европа в началото на миналия век. В предаването можете да чуете Право хоро на бръмбазък – изпълнение на Йордан Севастакиев от село Ракитница, мелодия на окарина с Въто Лилов от град Кула, редовен участник в съборите за народно творчество в Копривщица, „Трите пъти и ситната” – темпераментно изпълнение на цигуларя Марин Димов от село Кошава.
По публикацията работи: Валя Божилова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Георги Милтиядов

Златни български хитове ще звучат в Първо студио на БНР

“Мост между поколенията” – така е озаглавен концертът на Биг бенда на Българското национално радио, на който ще прозвучат златни български хитове. На 22 февруари от 19,00 ч. в Първо студио на БНР ще бъдат представени най-обичаните песни на Йосиф..

публикувано на 19.02.24 в 07:00

"Коя си ти?"

Алек Кирев е самостоятелен артист, който освен че сам пише песните си, се грижи за всяка една стъпка за по-нататъшната им реализация и разпространение. Точно година след като издаде авторския си албум "Гравитация", Алек Кирев е готов с нова песен. "Коя..

публикувано на 16.02.24 в 10:15

"Заспала е баба Дора"

В месеца на любовта Нина Николина е подготвила за своята публика две събития – премиерен концерт-спектакъл "Любовни народни песни" на 16 февруари, в който ще представи и нов сингъл. Спектакълът "Любовни народни песни" следва тенденцията на програмата..

публикувано на 15.02.24 в 10:15