Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Фолклорна разходка

Видинският край е разположен в Северозападна България. Най-яркият певец оттам е Кайчо Каменов (1923-1983) от село Винарово. Животът му преминава в песен с пътуващи групи, а изпълненията му пленяват с носталгичните си мелодии, характерни за бавните песни от Видинско (”Замръкнала Янка”). Вълнуващи са и неговите хороводни песни, поднесени с много настроение. Част от тях в днешно време поднови Любен Захариев (1952), роден също във Винарово (”Ой, девойко, църноока”).
Инструменталната музика във Видинско е особено развита. Срещат се мелодии в разнообразни ритми, изпълнени както на битови инструменти – окарина, дудук, бръмбазък, така и на по-новите – цигулка, кларинет, акордеон – инструменти, които навлизат у нас от Европа в началото на миналия век. В предаването можете да чуете Право хоро на бръмбазък – изпълнение на Йордан Севастакиев от село Ракитница, мелодия на окарина с Въто Лилов от град Кула, редовен участник в съборите за народно творчество в Копривщица, „Трите пъти и ситната” – темпераментно изпълнение на цигуларя Марин Димов от село Кошава.
По публикацията работи: Валя Божилова

Още от категорията

Червеното яйце – символ на Възкресението

По традиция на Велики четвъртък се боядисват великденските яйца. Както знаем, първото винаги трябва да е червено – според богословите този цвят е символ на Христовите мъки на кръста и Христовото Възкресение. Защо първото великденско яйце е червено?..

публикувано на 21.04.22 в 06:05

120 години от рождението на композитора Веселин Стоянов

На 20 април се навършват 120 години от рождението на Веселин Стоянов – един от видните представители на българската композиторска школа. Роден e в Шумен – град с богати театрални, музикални и литературни традиции. Син е на Анастас..

публикувано на 20.04.22 в 08:05

Василка Дамянова: ˮИ в радост, и в тревоги песента е спасение“

Именитата северняшка певица Василка Дамянова е посветила десетилетия на народната песен. Със своето изкуство тя е вълнувала публиката в Европа, Америка, Азия, Африка. Вдъхновение, любов, отдаденост   към традициите завладяват Василка Дамянова още..

публикувано на 18.04.22 в 14:32