Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С три спектакъла ансамбъл "Пирин" ще отбележи своята 55-годишнина

Със спектаклите "Старо имане", "Гласът на Пирин" и "България пее и танцува", които ще представи от днес в три последователни дни на сцената на зала "Пейо Яворов" в Благоевград, ансамбъл "Пирин" ще отбележи своята 55-годишнина. В постановките ще участват представители на различни поколения артисти - певци, музиканти, танцьори, хореографи, заслужили признанието на публиката и на специалистите по всички континенти. Ще бъде представен и албумът "55 години Ансамбъл "Пирин", съобщиха от ръководството на ансамбъла. В своята творческа биография и в репертоара си ансамбъл "Пирин" има повече от 400 заглавия от песни, оркестрови пиеси, музика за хор, солисти и танцови постановки. Множество записи на ансамбъла се пазят в златните фондове на БНР, БНТ, "Балкантон", Радио "Благоевград" и други телевизионни и радиостанции в страната. Ансамбълът има издадени 12 дългосвирещи плочи, 16 аудиокасети, шест компактдиска, три видеокасети. За 55 години от своето съществуване ансамбъл "Пирин" е изнесъл повече от 7000 концерта пред повече от шест милиона зрители и слушатели у нас и в 60 страни по всички континенти на света. Признание за неговите успехи са множество световни награди като "Златната плоча" на гр. Нешвил /САЩ/ от 1982 г. и наградата "Грамми" през 1990 г. за участие във втория албум на "Мистерия на българските гласове" на Марсел Селие. Към наградите в последните години се прибавиха "Кристална лира" през 2007 г. за концерт-спектакъла "Гласът на Пирин" /в памет на проф. Кирил Стефанов, който е с основна заслуга за създаването и израстването на ансамбъла и негов главен художествен ръководител и диригент от 1956 г. до 2005 г. /, призът "Златен карагьоз" от Международния фолклорен фестивал в Бурса /Турция/ през 2007 г. и голямата награда "Златен мост" от Международния фолклорен фестивал "Бююк чекмедже" в Истанбул през 2008 г.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Генерално консулство на България в Ню Йорк

Фани Менделсон и Клара Шуман на "Българските концертни вечери в Ню Йорк"

Концерт от инициативата "Български концертни вечери в Ню Йорк" ще се състои тази вечер от 18.30 ч. в Генералното консулство на страната ни в Ню Йорк. В рамките на събитието ще се изявят Стани Димитрова - цигулка, Чие-фан Иу - виола, Адриан Дауров..

публикувано на 19.03.24 в 15:06

Соня Йончева – българският оперен глас от световните сцени

Често пъти, когато говорим за България се прокрадва разделителната линия между "преди" и "сега"- в политически, обществен и исторически план. Но нещо, в което страната ни безспорно присъства без разделение и периоди е световната история на оперното..

публикувано на 18.03.24 в 10:05
Момент от репетицията на Симфоничния оркестър на БНР с диригент Марк Кадин в Първо студио. На пианото – Алексей Чернов.

Радиосимфониците отмениха концерта си за днес

В памет на Негово светейшество Българският патриарх Неофит и Софийски митрополит, БНР отмени насрочения за днес концерт на Симфоничния си оркестър. Концертът „Изкуството на живо“, който трябваше да се състои днес в Зала България,  беше с гост-диригент и..

публикувано на 15.03.24 в 13:35