Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Митко Щерев с нов компактдиск филмова музика

Името на композитора Митко Щерев е в историята на българската музика като основател на любимата на няколко поколения група „Диана Експрес”, като автор на „вечно зелени” български песни и не на последно място –  Митко Щерев е написал музика за повече от 30 игрални филма. Дебютът му е през 1974 година, а „главен виновник” за това е Иля Велчев – поет, белетрист, драматург, сценарист и кинорежисьор. Първите филми, за които Митко Щерев пише музика са режисирани от Иля Велчев. През 1995 г. по повод „Сто години кино” талантливият композитор е избран от 615 членове на СБФД /Съюза на българските филмови дейци/ за филмов композитор на столетието. „Това е наградата, която най-много ценя”  ни казва Митко Щерев. Затова приема поканата на БНР да запише осем от най-хубавите си филмовите творби. Сред тях е и темата от филма „Жребият”, която вече прозвуча, както и обичаните мелодии от „Осъдени души” и „Адаптация”. В интервю за Радио България композиторът Митко Щерев информира за работата си по новия проект.
„За мен бе голямо преживяване, защото записвах музиката с част от симфоничния оркестър на националното радио – състав на европейско ниво. Аз изсвирих клавирните партии. Диригент бе Илия Михайлов, с когото работя отдавна. С тази програма заедно сме изнесли 12 концерта. Записите в първо студио на БНР бяха вълнуващи и поради факта, че това е най-хубавото и престижно студио на Балканския полуостров. Голямо е, направено е от немски специалисти и това е причината в него да записват италиански и американски филмови продукции.”
Компактдискът „Митко Щерев – филмова музика”  включва и четири теми от телевизионния сериал „Ваканцията на Лили”. Той ще излезе на музикалния пазар заедно с книгата на композитора със заглавие „Забравих си часовника на пианото”.
По публикацията работи: Елена Цветкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Лъжи и истини"… Сленг представя ново видео

SLNG (Сленг) е една от групите, дали облик на съвременната българска музика в началото на новото хилядолетие. След загубата на фронтмена Дими Екимов, Сленг се завърнаха в обновен състав – вече над десет години певец в групата е Владимир Михайлов,..

публикувано на 28.03.24 в 09:45

Споделена обич и нова песен в среща на дует ШИК със софийската публика

Дует ШИК има запазено място в сърцата на почитателите на красивата музика със своите мелодични песни, много от тях превърнали се в хитове. Техен автор е Красимир Гюлмезов – утвърден композитор, аранжор, инструменталист и певец. В дует ШИК гласът му се..

публикувано на 26.03.24 в 07:15
Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски

"От тук до вечността" с Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски

"От тук до вечността" ще ни преведат певицата Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски – пианист, композитор и аранжор. Това ще се случи с помощта на Биг Бенда на БНР с диригент Антони Дончев в концерт на 21 март, от 19 ч. в Първо студио на..

публикувано на 20.03.24 в 11:05