Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милена Славова – 25 години на сцената

Снимка: БГНЕС
На 28 ноември певицата Милена Славова ще отбележи 25 години на сцената. За времето си – 80-те години на XX век, тя бе най-провокативната рок дама на българска сцена. Милена успя да разчупи нормите и като музика, и като текстове, и като визия. Неодобрявана от тогавашната система, певицата бе харесвана от бунтарите в музиката, а и извън нея.
Първите й професионални стъпки в рока започват през 1985-а. Година по-късно заедно с Васил Гюров, Вълко Андреев и Кирил Манчев създават рок групата “Милена”, която по-късно прераства в култовата банда “Ревю”. Младите музиканти открито се противопоставят на тоталитарната система и това ги превръща в аутсайдери. През 1989 издават първия си албум „Милена + Ревю”. В периода 1986 – 1990 г. Милена прави седем турнета в бившата СССР. През 1990 година тя участва в конкурса за италианска забавна песен “Сан Ремо”. Следват албумите „Ха-Ха” – 1991 г. и "Скандалът" – 1993 г. Милена се превръща в музикален идол за младите рокаджии. Нейната “рок звезда” още по-силно изгрява, когато пее съвместно с групата "Ера". Този период е и "най-твърдия" в музикално отношение. През 1993 г. певицата заминава за Лондон в търсене на различен живот и професионална реализация. Там тя свири в различни клубове и издава албума “Sold”, при голям успех. Милена е първата българка, свирила в престижния "Marquee Club" в Лондон.
Милена се завръща в България през 1998-а и издава сборен албум с името "Истинската Милена Дъ бест +". Той включва 14 нейни хита, презаписани с нов аранжимент. Текстовете на авторските й песни са откровени и силно въздействащи, а изпълненията й носят послание за житейската философия и човешка съдба. Тя създава някои от най-прогресивните хитове на съвремената българска рок музика – "Директор на водопад", "Ала-бала", "Не’ам нерви", "Ха-ха" и други.
На концерта на 28 ноември Милена е поканила най-популярните рок музиканти. Рок певицата ще изпълни всички свои хитове, както и акустични варианти на някои от тях.
По публикацията работи: Сибила Лилова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"На многая лета"– концерт на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов“

През 2024 г. Общинският културен институт Дом на културата "Средец" в София чества 50 години от създаването си – повод, който съставите към Дома отбелязват с поредица от събития. Сред тях е концертът на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов" на..

публикувано на 24.04.24 в 11:35

"Приказка" на P.I.F. с нова версия

Нова и силно емоционална версия на легендарната си песен „Приказка“ ще представят музикантите от група P.I.F. Емблематични имена от българската поп-сцена са сред изпълнителите, които участват в новия запис. Така, вместо с гласа на отишлия си без време..

публикувано на 24.04.24 в 10:15

"Аз и ти" - Дует Мания

Дует Мания е тук с нова песен, този път в сътрудничество с Диян Савов - DJ Dian Solo. Даниела Петкова и Юлия Димитрова са две сестри, израснали в семейство на музиканти. От малки се насочват по пътя на музиката, като Даниела свири и на саксофон. От..

публикувано на 21.04.24 в 10:15