Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Женският народен хор „Български гласове” – „Ангелите” с върхови постижения у нас и в чужбина

Концерт на "Български гласове" - "Ангелите" в столичната зала "България"
Снимка: личен архив
 

“Ангелите” са удивителен пример на вокална виртуозност и процъфтяваща фолклорна традиция...”
Fringe music –Edinburgh

Българските народни хорове отбелязаха на световните сцени върхови постижения в изкуството си. Най-изявените сред тях осъществиха блестящи концертни турнета, а светът заговори за „загадката на българските гласове”. Тези състави имат заслуга в популяризирането на българското хорово дело и хорово-композиторска школа, както и значителен принос за обогатяване на световното хорово изкуство. Един от тях е женският народен хор „Български гласове” – „Ангелите” с диригент Георги Петков.

Създаден е през 1991 г. от Иван Топалов и немската продуцентска къща „Яро”. Диригентът на хора днес, Георги Петков, създава значителна част от историята на този професионален състав, който има зад гърба си запомнящи се турнета, дузина албуми и етнопроекти с големи имена от световната музика. Сред тях са Адриано Челентано, Фил Колинс, Найджъл Кенеди…

Боби Макферин също откри за себе си „Ангелите” през 2002 г. в Лайпцигски фестивал, когато музицира за първи път в сложните български метроритми, а миналата година при гостуването си в София пожела отново да пее на сцената с нашия хор.

© Снимка: личен архив

"Български гласове" - "Ангелите" пеят в катедралата на Рейкявик

През отиващата си година „Български гласове” – „Ангелите” имаха значителни изяви по света. Диригентът Георги Петков ни припомня някои от тях:

„С „Български гласове” – „Ангелите” имахме сериозни и големи турнета. Първото от тях през пролетта беше на Азорските острови, в Португалия и Испания. Там се състоя премиерата на моя песен, която написах за съвместно изпълнение на Ангелите и португалския певец Антонио Замбучо. През есента, в началото на октомври, започна голямото ни европейско турне. Първият ни концерт беше в Линц, Австрия, продължихме в Люксембург, Германия, Дания, Швеция. Както винаги, имахме възможност да се представим в много красиви и акустични зали, в катедрали. Хор „Ангелите” винаги се стреми да потвърди очакванията на европейската публика, която го аплодира сърдечно и изпитва естетическо удоволствие от срещите с изкуството му.”

Ето и някои от отзивите за хора в чужбина:

“Небесата се разтвориха... Тези жени пеят така пламенно, така завладяващо, така невъобразимо прочувствено, така прецизно, както сам Бог би звучал...”

Bay Guardian – San Francisco

“Дъхът спира... една всемирна, възвишена одухотвореност, която често надхвърля всички общоприети критерии за време и място...Почувствах се пречистен от “ангели небесни”, от хор Ангелите.”

The Edmonton Music Journal
По публикацията работи: Валя Божилова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Акапелната формация Спектрум гостува на българите в Люксембург

В навечерието на националния ни празник, акапелната група Спектрум (Spectrum Vocal Band) ще изнесе концерт в Люксембург. Поканата е дошла от Културен клуб "Гайда" – място, известно като работилница за събития и българска култура за приятели от близо и..

публикувано на 01.03.24 в 10:15

Детският хор на БНР изпълнява български творби в първия си концерт с Детския хор на Радио Румъния

Детските хорове на обществените радиа в България и Румъния за първи път ще изнесат съвместен концерт в Букурещ днес, 29 февруари. Събитието е част от програмата за сътрудничество между двете медии и е посветено на високите хорови постижения...

публикувано на 29.02.24 в 09:10

Посоки в дебютния авторски албум на талантливата Калина Андреева

Калина Андреева е малко над 20-годишна, но вече е изградила име на талантлива контрабасистка, певица и автор на музика и песни. Първата си композиция създава още на 4-5 годишна възраст – тогава измисля мелодия, баща ѝ я хармонизира и така се превръща..

публикувано на 23.02.24 в 10:15