Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Българска песен спечели наградата на зрителите на фестивала за детска песен в Болоня

Песента "Танцът на Росинка", изпълнена от сестрите Тоника и Ивелина Андрееви от България, спечели наградата "Телевизионната монета", присъждана от телевизионните зрители на 52-ия фестивала на детската песен в италианския град Болоня. Песента "Танцът на Росинка" направи впечатление на италианските зрители с това, че включва традиционни български фолклорни мотиви. Това е втора награда от фестивала за Тоника и Ивелина - на 10 и 7 години. На първата вечер - 17 ноември, те спечелиха отличието "Червена монета", което се присъжда на песента, харесала се най-много на публиката и на зрителите във всяка от конкурсните вечери. Голямата награда на фестивала в Болоня - "Златната монета" бе присъдена от журито на две италианчета - Франческа Мелис и Джулия Панфилио за изпятата от тях песен "Под душа с дъждобран". Момиченцата са на 4 и 8 години. В тазгодишния фестивал участваха общо 12 песни, изпълнени от деца на възраст между 4 и 12 години. Само четири бяха песните на деца от чужбина. Сестричките Росенови от българското село Глогово бяха единствените представители на Източна Европа.

Още от категорията

Композиторът Ангел Котев за пътя в музиката, своите вдъхновения и предстоящия авторски концерт

"Помня първия запис на първото ми значимо произведение   – симфоничната поема "Оцелялото Четвероевангелие" . Осъществи го Симфоничният оркестър на БНР под диригентството на „патриарха“ Васил Стефанов, през 1980 г. Никога няма да забравя това преживяване...

публикувано на 09.05.22 в 12:18

Държавният културен институт и БНР отправят музикален поздрав по случай Деня на Европа

Химнът на Обединена Европа в изпълнение на Детския хор на БНР е специалното музикално послание, което отправят Държавният културен институт към МВнР и Българското национално радио по повод  Деня на Европа – 9 май. Както е известно, за основа на..

публикувано на 09.05.22 в 06:00

Нина Николина с нов концерт-спектакъл и предстоящ албум

След броени дни започва националното турне на Нина Николина, в което популярната изпълнителка ще представи новия си концерт-спектакъл “JAZZ & TRADITIONS VOL.2 “. В програмата са включени песни, които ще бъдат издадени в албум със..

публикувано на 08.05.22 в 09:10