Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Студенти от Националната музикална академия “Панчо Владигеров” участват в премиера на „Бастиен и Бастиена” от Моцарт

На снимката от ляво на дясно: Неда Атанасова (Бастиена), Костадин Мечков (Колас) и Хрисимир Дамянов (Бастиен)

© Снимка: архив

За втори път този сезон град Плевен предостави сцена на млади оперни певци – студенти в Националната музикална академия “Панчо Владигеров” /НМА/ - София. През месец октомври Неда Атанасова – сопран, Хрисимир Дамянов – тенор и Костадин Мечков – бас дебютираха в концерт на Плевенска филхармония с диригент Георги Патриков. Месец по-късно тримата певци бяха главни действащи лица в операта „Бастиен и Бастиена” на Моцарт. Премиерата се състоя на 9 ноември. Спектакълът бе подготвен от  Плевенската филхармония в сътрудничество с Вокалния факултет на НМА под диригентската палка на Георги Патриков. Представлението на едноактната Моцартова опера е част от проявите по повод 140-годишнината на най-старото читалище в града „Съгласие“. Сценографията е на художника Иван Велчев.

Неда Атанасова, Костадин Мечков и Хрисимир Дамянов още не са дипломирани, но вече имат участия на оперната сцена и награди. Неда Атанасова е студентка в класа на проф. Мила Дюлгерова. Тя е гостувала като солист на симфонични оркестри, участвала  е в оперни продукции под ръководството на проф.Павел Герджиков. Нейният състудент Костадин Мечков учи в класа на проф. Илка Попова. Той играе в постановки на оперните театри в Бургас, Русе и Пловдив. През лятото на тази година, по покана на Софийска опера участва в постановка на  “Княз Игор” от Бородин. Той изпълнява ролята на Галицки и в рамките на оперния фестивал във Велико Търново. И Хрисимир е студент на проф. Илка Попова. В биографията си младият певец има 3-та награда от конкурса “Франц Шуберт” - Русе, 1-ва награда на конкурса “Млади виртуози ” – София, 1-ва награда ”Светослав Обретенов” – Провадия, 1-ва награда от Академичния конкурс ” Марин Големинов”.

По публикацията работи: Елена Цветкова

Още от категорията

Детският хор на БНР е на турне в Белгия

Пето турне в Белгия ще осъществят талантливите певци от Детския радиохор. То започва на 29 април и продължава до 2 май. Под диригентството на Венеция Караманова и с клавирен съпровод, хористите ще изнесат два концерта в Гент и Брюксел...

публикувано на 29.04.22 в 12:10

Дони издаде "Емигрантски" албум и превърна България във вдъхновение и спомен

" Този албум е за всеки, който знае, усещал е или ще усети самотата. Той е за вътрешните или външни емигранти. За всеки, който има сетива да чуе звука на спомена " – така Добрин Векилов-Дони определи пред Радио България най-новия си албум "Емигрантски"...

публикувано на 26.04.22 в 12:05

Сърцето тържествува: Христос Воскресе!

"Тревицата поникна, лъх топъл се понесе и всяка птичка викна: "Христос Воскресе!“… Природата ликува, че празник чуден днес е. Сърцето тържествува: "Христос Воскресе!" Тези думи са написани от архимандрит Серафим Алексиев, а джаз..

публикувано на 24.04.22 в 07:55