Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

114 филма от шест континента предлага програмата на Международния фестивал на планинарския филм в Банско

114 филма от 27 страни от шест континента, 14 срещи с изтъкнати чуждестранни и български алпинисти, спелеолози, пътешественици, търсачи на приключения, 12 фотографски, живописни и скулптурни изложби съдържа програмата на тазгодишния Международен фестивал на планинарския филм в Банско, който се открива днес и ще продължи до 29 ноември.Прожекциите на деветото издание на планинарското кино в Банско започнаха в 9.30 часа тази сутрин в тържествената- и в заседателната зала на читалище "Н. Й. Вапцаров". Те ще продължат през целия ден, а след 22.00 часа ще има и нощно кино, съобщиха организаторите от сдружението "Международен фестивал на планинарския филм" и община Банско. В ранния следобед ще бъдат открити и изложбите от съпътстващата програма на "БанскофилмфестТ 2009". Фотоизложба, посветена на 100-годишнината на легендарния италиански алпинист Рикардо Касин, ще бъде подредена във фоайето на хотел "Вила Рока". Във фоайетата на читалище "Н. Й. Вапцаров" посетителите ще могат да видят няколко изложби - на фотографии, живопис, скулптура. Вечерта в голямата зала на читалището в Банско ще бъде тържественото откриване на фестивала, след което приятелите на планината ще имат възможността да се срещнат и да разговарят с Курт Димбергер, известен като патриарх на световния алпинизъм.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37