Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„У дома, а не в дом” – нови социални услуги за деца, лишени от родителска грижа

\r\nЗам.-министърът на труда и социалната политика Валентина Симеонова акцентира върху превенцията при изоставянето на деца в домове и върху грижите от нов тип, които да полагат както държавата и специализираните институции, така и неправителствените организации, при тяхното социализиране.
Снимка: БГНЕС
Национална конференция на тема „У дома, а не в дом” събра в София представители на министерствата на труда и социалната политика, на образованието, младежта и науката, на здравеопазването, на Държавната агенция за закрила на детето и неправителствения сектор. Целта бе да се обсъдят мерките по поетия от правителството ангажимент за деинституционализация на услугите за деца в България. Става въпрос за постепенното преструктуриране на сега съществуващите социални домове за отглеждане на деца, лишени от родителска грижа, в домове от семеен тип. Предвижда се и закриването на десет от тях в рамките на три години:
„Това ще са преди всичко институциите, които се намират в много лошо състояние – изтъкна зам.-министърът на труда и социалната политика Валентина Симеонова. – Това са на първо място специализираните институции за отглеждане на деца с увреждания, които се намират в отдалечени райони на страната. Често в тях за качествена грижа не може и дума да става. Що се отнася до подготовката на хората, които работят в специализираните институции за отглеждане на деца, предстои  сериозна национална програма за допълнителната им квалификация. Те трябва да са наясно, че само по този начин биха могли да продължат да предоставят професионална грижа за децата. Целта е те да се обучат и да се включат към новите социални услуги за деца, които ще се разкриват, а именно домовете от семеен тип”
Валентина Симеонова посочи също така, че предстои сериозна работа по популяризиране на професионалната приемна грижа, както и по програми за превенция на изоставянето на деца: „Ние насочваме доста сериозен финансов ресурс от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” към превенцията на изоставянето на децата – казва Валентина Симеонова. – Това са мерки в подкрепа на семейства, при които съществува реален риск да изоставят децата си. За съжаление липсва методика за оценка на този риск, на риска например при самотните майки. Защото най-висок е процентът на изоставените за отглеждане в специализирани институции деца на самотни майки . Ако ние правим такава оценка още на ниво родилен дом, бихме могли да предприемем и адекватни превантивни мерки това да не се случи. Така че, предвиждаме да работим в тази посока.”
Като пример за успешна работа от страна на неправителствения сектор в посока на извеждането на децата от социалните домове в България, бе посочена работата на ARK България. Лаура Паркър – председател на международната неправителствена организация за България, отбеляза, че за тригодишната работа на ARK у нас, близо 200 деца от социални домове са получили алтернативна грижа. Настанени са за отглеждане при приемни родители, върнати са в родните си семейства или са осиновени. Лаура Паркър посочи също така, че приветства готовността на държавните институции да работят активно с неправителствения сектор за разгръщането на мащабния проект „У дома, а не в дом.”
По публикацията работи: Диана Христакиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ангел Кунчев

Намираме се в началото на национална епидемия от коклюш

Близо 400 случаи на коклюш са регистрирани, намираме се в началото на национална епидемия, заяви пред Нова тв главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Той добави, че само в понеделник и вторник са установени нови 70 болни.  Ангел..

публикувано на 25.04.24 в 11:07

Жълт код за опасни валежи в 11 области на страната и София

В четвъртък , 25 април, през страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще вали и прегърми над цяла България. Има условия за градушки. Минималните температури ще са между 7 и 12°, в София 7°. Максималните температури ще са от 10-13° на запад, до..

публикувано на 24.04.24 в 19:14

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00