Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опознайте планините край София

\r\nОт Панчаревското езеро се открива приказна гледка към Витоша
Снимка: Венета Николова
За разлика от жителите на повечето пренаселени европейски градове софиянци имат възможност бързо и лесно да „изпълзят” от плътния смог, сковал в нездравословната си прегръдка двумилионната ни столица и да избягат сред природата. Безспорно най-търсеното и достъпно убежище от градския стрес и бензиновите изпарения е Витоша, разположена на едва 10-ина километра от централната част на София. През уикендите обаче планината „изнемогва” от туристи. Хора от всички възрасти се тълпят пред въжените линии, разположени в северната й част, задръстват пътищата, стигащи до почивните бази, и едва се разминават по тесните горски пътеки. Но има и други, по-малко познати маршрути в околностите на града, които отвеждат далеч от навалицата, инфарктния трафик и натрупания стрес.
В околностите на София ще откриете незасегнати от масовия туризъм кътчета, където да се усамотите сред природата.

Заобиколена отвсякъде от малки и по-големи планини, София е чудесен изходен пункт за пешеходни турове сред планината. След по-малко от час автомобилен път от центъра на столицата можете да се озовете на висок планински връх, сред сумрачните галерии на дълбока пещера или в двора на старинен манастир, сгушен в подножието на скалисти възвишения.

„Нека да го обясним с цифри – казва Момчил Цветанов от столична туристическа агенция „Бюро Радецки”. – България има 37 планини. Ако тръгнете с кола от София, за час можете да стигнете до над 20 от тях. Това само по себе си е сериозно предимство, защото в района на столицата ни ще откриете удивително разнообразие от всякакви планини – ниски, високи, зелени, стръмни, скалисти… Има планини за всички сезони.”
Столицата ни е заобиколено от множество малки и големи планини.

На юг от София в посока на град Перник се редуват билата на Голо Бърдо, които крият в дълбините си все още неизследвани пещерни системи. А сред суровите й хребети се намира един от най-старите български резервати – Острица. В него се съхраняват уникални растителни видове от преди ледниковия период. Струва си човек да отдели време и за една малко известна и не много висока, но затова пък удивително красива планина, разположена на 70 км западно от София. Става дума за Любаш. Всеки, който се изкачи на едноименния й първенец, издигащ се на 1398 м надморска височина, ще бъде възнаграден за усилията си с незабравима гледка. „Оттам се вижда поне една пета от България” – разказва Момчил. Много популярна за излети в края на седмицата е крайстоличната планина Лозен, покрита с гъста мрежа от сенчести пътеки и беседки за отдих. Малко софиянци знаят, че хълмистите й извивки са част от Средна гора, която пък започва от стената на близкия до София язовир Панчарево и пресича от запад на изток почти цяла България.

Ако решите да прекарате уикенда си в някои близка до столицата ни планина ще се наслаждавате на чист въздух и на пасторални картини, като тази

Горещо ви препоръчваме да отскочите за няколко часа до Искърското дефиле, което си пробива път в подножието на нащърбени в небето планински хребети. Тук почти всеки връх е увенчан от старинно оброчище или ударено от гръм дърво, а погледнете ли надолу, ще останете без дъх от разстилащата се в краката ви магнетична гледка към река Искър и нейните притоци. Друг все още незасегнат от масовия туризъм район е т.нар. Краище. Намира се на запад от София, недалеч от границата ни със Сърбия.

Планинските хребети на Искърското дефиле са осеяни със стари оброчища.
 

„Мнозина са чували за него, но много малко знаят, че там има 11 живописни планини, образувани в различни периоди – твърди Момчил Цветанов. – Това са диви, непознати масиви, там човешки крак рядко стъпва. Планинарите го предпочитат заради непосредствения досег с природата в най-неопетнения й вид. Няма маркировки, асфалтирани алеи или хижи. Вървите през обрасли коларски пътища или кози пътеки, а селата са почти обезлюдени. Едно от интересните места в Краище е Земенският пролом. Няма човек, който да е пътувал с влак от София за Кюстендил и в пасажа от град Земен до село Ръждавица да не е бил впечатлен от огромното количество скални кули и причудливи каменни фигури. Лично аз, когато съм пътувал, съм притичвал „като совалка” от единия до другия прозорец, възхитен от това, което виждам!”

Люлинският манастир „Св. Петка” ще ви изненада с пъстрите си стенописи, изобразяващи светци и библейски сцени.

Малко познат кът за излети в края на седмицата е планинският район около град Трън, северозападно от София. На няколко километра от града сред непристъпните чукари на ждрелото на р. Ерма е обособена екопътека, която пресича райски красива местност. Маршрутът обаче е труден и е подходящ по-скоро за опитни планинари. Затова пък разположената в западната част на София Люлин планина е достъпна за всеки. Тук въздухът е кристално чист и лечебен. Неслучайно в подножието на най-западните й склонове се намира балнеоложкият курорт Банкя, известен с лековитите си минерални извори. Ако поемете по асфалтирания път, свързващ градчето с високите части на планината, ще останете приятно изненадани. Ненадейно пред вас ще изникне пъстра картина – манастирът „Св. Петка”. Варосаните му в бяло стени са покрити с ярки рисунки на светци и сцени от библията. Старата му църквичка е била построена преди повече от 300 години и е обявена за паметник на културата. Впрочем София е заобиколена от множество малки и големи манастири, сгушени в пазвите на разгънатите до хоризонта планински масиви. Тези оазиси на духовността и спокойствието редовно се вписват в маршрутите на столичани и гости на София. За да изживеете едно приключение във времето и пространството, е достатъчно в края на седмицата да разтворите туристическата карта на България и да си зададете въпроса „А сега накъде?”

Снимки: Венета Николова

По публикацията работи: Венета Николова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Условията за планински туризъм не са добри

В планините няма добри условия за туризъм, съобщи Планинската спасителна служба. Температурите са около нулата, облачно е и вали слаб дъжд или сняг. Наблюдават се и заледявания, тъй като на много места все още снегът не се е разтопил. Видимостта..

публикувано на 20.04.24 в 10:13

Над 190 000 туристи са посетили Банско през зимния сезон

От началото на декември 2023г. до 15 април 2024г. пиринският курорт Банско е посетен от над 190 000 туристи от страната, от съседни балкански държави, от Европа и САЩ. Нощувките през сезона са над 656 000. Българските туристи са 163 250 с над 101..

публикувано на 17.04.24 в 13:15

София Ленд приютява 7-ото издание на Camping and Caravaning Expo 2024

Най-голямото специализирано изложение за къмпинг туризъм, водни спортове и свободно време на открито се завръща за седми пореден път и то на нова локация - София Ленд . За да приюти събитието, бившият столичен лунапарк отваря врати за първи път, след..

публикувано на 12.04.24 в 05:50