Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Моите стъпки към моята София

Плакет на инициативата на УНИЦЕФ “Община-приятел на детето”.
Снимка: архив

Нека има повече щастливи деца в София. Това бе водещата идея, около която се обединиха над 100 ученици от няколко столични училища. Те участваха в дискусия под наслов „Моите стъпки към моята София”, организирана от УНИЦЕФ-България. Конкретният повод за събитието бе 20-годишнината от създаването на Конвенцията на ООН за правата на детето, както и обявяването на София за “Община – приятел на детето”, сред още 13 общини. Повече за инициативата обяснява Цвета Брестничка, председател на “Асоциация Родители”, партньор на УНИЦЕФ-България:

“Община-приятел на детето” е инициатива на УНИЦЕФ, която има за цел да помогне на общините да изградят своите местни политики така, че да поставят децата в центъра на своето внимание, защото всички сме убедени, че ако децата живеят добре, това означава, че всички живеем добре. Днешната инициатива е първото в България “отворено пространство” за деца. То се казва “Моите стъпки към моята София”. Идеята е да дадем на децата възможност да изразят своето мнение за това в какъв град биха искали да живеят и как самите те биха допринесли градът да се превърне в едно по-хубаво място за живот.”

С помощта на конструктори децата представиха своите идеи за това как трябва да изглежда София. Всички се обединиха около това, че трябва да има повече зелени паркове с цветя и детски площадки. Сред най-оригиналните идеи бе създаването на герб на София от цветя в близост до летището, който да бъде видим от самолет.

© Снимка: Румяна Цветкова

С помощта на конструктори децата представиха своите идеи за това как трябва да изглежда София.


Според децата София ще се превърне в по-прекрасно място за живот, ако има повече възможности за творчество в града, т. нар. “street art”. Затова те предложиха създаването на специални стени за графити, които да се пребоядисват всяка седмица, както и изграждането на сцени и рампи за състезания. Замърсяването на града е сред основните проблеми, категорични са малчуганите. Затова те посъветваха общинарите.
 
“Да се погрижат за боклуците. Хората да не хвърлят, където им падне – казва седмокласникът Антъни. – За да се спре това замърсяване, трябва да се въведат глоби. Необходимо е също възможно най-бързо да се поправят улиците, за да не стават толкова катастрофи.”

Седмокласничките Биляна и Михаела са категорични, че децата могат много да помогнат за това, градът ни да бъде едно по-хубаво място за живот. “Децата са единствената надежда на София, защото имат богато въображение и могат да направят всичко”, смята Биляна. Ето какво още сподели тя за тяхната идея за града:

“Ние искаме да направим по-добри пързалки и площадки, където децата да могат да играят, а не само да си стоят вкъщи и да играят на компютрите. Вместо това, могат да излязат в някоя току що построена хубава градинка и да се забавляват с приятели. Ние искаме също така да има много и различни цветя, да е свежо. Най-важното за децата е да има къде да играят, защото за съжаление вече не са много местата за това. Например, там, където ние живеем, има градинки, но никой не желае да ги ремонтира и те са много стари, пързалките са счупени. Трябва да се постараем София да бъде по-чиста и да има повече усмивки, отколкото мрачни лица.”

Всички конкретни предложения, формулирани по време на срещата, децата връчиха официално на новия кмет на София – г-жа Йорданка Фандъкова. Тя ги прие с думите “Подкрепям идеите ви и обещавам да направя всичко възможно, за да станат реалност.”

По публикацията работи: Румяна Цветкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за обилни валежи е подаден за 7 области на юг и по Черноморието

В събота , 20 април, минималните температури в страната ще са между 2 и 7°, в някои котловини на югоизток и до 0°, в София 2°. През деня на изток ще е облачно с валежи от дъжд, на места значителни. На запад до обяд ще има разкъсана облачност, после..

публикувано на 19.04.24 в 20:10

България днес - 19 април 2024 г.

В "България днес" на 19 април говорим за успеха на българката Албена Василева от Чикаго, представяме ви уникалната изложба на автентични български килими, изложена в Париж и правим виртуално пътешествие до Казанлъшката гробница, открита на днешната..

публикувано на 19.04.24 в 19:00
Андрей Пленкович

По съседски: Събития с балкански адрес

В изборната битка между премиер и президент в Хърватия печели премиерът Премиерът на Хърватия Андрей Пленкович и президентът Зоран Миланович се изправиха един срещу друг на извънредни парламентарни избори в страната. Борещият се за..

публикувано на 19.04.24 в 10:45