Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

75 години от рождението на Иван Спасов

Снимка: архив
Композитор, диригент и педагог, проф. Иван Спасов е една от най-ярките личности на българския ХХ век. Роден е през 1934, отиде си внезапно през 1996 г. Остави над 240 творби за различни състави – симфонични, камерни и солови произведения. Може би най-широка популярност получиха песните за женски хор. Много от нашите вокални формации спечелиха престижни международни награди именно с изпълнението на тези майсторски пиеси, съчетали елементи от фолклора и съвременни композиционни средства.  През тази година се навършиха 75 години от рождението му. По този повод в Съюза на българските композитори беше представена книгата "Клавирната музика на Иван Спасов".
Монографията, чиито автори са Цанка Андреева и Ромео Смилков, излиза за пръв път преди няколко години. Сега се появява в превод и на английски. Съпроводена е с уникални записи, събрани в компактдиска към книгата.  "В началото имах идея да напиша студия върху цикъла "24 етюда за пиано" и говорих с проф. Спасов. Бях изпълнен с възхищение от новите тогава пиеси." – разказва Ромео Смилков, пианист и преподавател в музикалните академии в София и Пловдив. Той е първият изпълнител на етюдите. Освен тях, в диска към книгата са включени цикълът "Сътворение, смърт и примирение", "24 богатели", "Кратка пиеса във фолклорен стил", Соната №2 и “The Art of Series”.
Ето и какво разказа за слушателите на Радио България проф. Андреева:
“Българското издание на "Клавирната музика на Иван Спасов" се появи през 2000 г.  Композиторът ни напусна  няколко години преди това. Беше огромна загуба за академичната общност, за българската музика. Нашата последна среща с проф. Спасов беше през един съботен ден. Казахме му, че искаме да обединим в книга няколко студии върху творчеството му за пиано. Помним толкова детайли – той се усмихваше, подкрепи нашите идеи, разговаряхме. Беше малко преди Коледа. Пожелахме си хубави празници и тръгнахме, отнасяйки светло чувство от срещата с този невероятен човек. На другия ден него вече го нямаше. Контрастът, рязката смяна на събитията се отрази върху целия работен процес. Живеехме с пиетета към неговото творчество, с болката от загубата и се стараехме да бъдем по-близо до музиката, за която пишем. За нас беше чест, че проф. Киприяна Беливанова написа предговора. Сега имаме вече изданието и на английски. Благодарение на г-н Велислав Заимов, председател на СБК, имаме и диск към книгата.
Академията в Пловдив е център, който популяризира творчеството на Иван Спасов. Той вгради себе си, личността си в тази академия.  Направи така, че една нова музика, написана понякога с необичайни средства, да бъде разбираема. Ние с колегата ми на свой ред се опитахме  да приближим неговата музика към по-широк кръг изпълнители.”
“Средствата са си средства - продължава проф. Андреева. Важно е вълнението, духовността, която носи пиесата."
Наред с пианистите Ромео Смилков и Анжела Тошева, в диска ще чуем изпълнения на Георги Кънев и Роксана Богданова. Всички те са осъществили и някои от първите изпълнения на творбите. На творческата среща в СБК прозвуча и музика от Иван Спасов в изпълнение на вокален квинтет "Дивна". Беше прожектиран филмът на БНТ "IN MEMORIAM" , чийто режисьор е Моника Якимова.
"Когато мога – обичам да почивам. Тогава обмислям новите си произведения... Ухо настройвам да доловя от бездната на вековете – отминаващи и идващи – чисти, прости звуци, естествени като смъртта и раждането..." – думи, с които Иван Спасов приживе опита да опише сложния процес на творчеството.
По публикацията работи: Албена Безовска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Китаристът Ангел Демирев представя авторска музика на концерт в Пловдив

Ангел Демирев е китарист, в чиято музика се вплитат етно мотиви не само от България, не само от Балканите, а от много по-далечни страни и култури. Според него това е въпрос на търсене най-вече на душата, но и въпрос на комуникация с инструмента...

публикувано на 16.04.24 в 10:15
Снимка: facebook.com/FondaciataTheFondation

"Фондацията" с турне в САЩ и Канада

Българите в САЩ и Канада броят с нетърпение дните до турнето там на българската супергрупа "Фондация". Музикантите – Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански, свирят заедно вече 11 години за радост на многобройните..

публикувано на 15.04.24 в 21:10

Мадлен Томова е българската надежда за награда от "Санремо джуниър"-2024

Български деца неведнъж са представяли достойно страната ни в престижни международни конкурси за песен. Достатъчно е да си припомним второто място, което извоюва малката на Крисия, заедно с талантливите ни пианисти Хасан и Ибрахим в детското..

публикувано на 15.04.24 в 11:05