Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Световноизвестният оркестър на Глен Милър гостува в София

Снимка: архив
На 22 декември Националният дворец на културата и АРТ БГ  представят световноизвестния оркестър на Глен Милър. Празничният концерт ще ознаменува 65-години от кончината на великия музикант – тромбонист, композитор, оставил трайна диря в световния джаз.
Глен Милър е роден през 1904 година в еврейско семейство в Айова. На 14 години получава първия си тромбон. Работи в много американски оркестри като аранжьор и през 1937 година осъществява мечтата си да има свой оркестър. Сключва договор с най-голямата звукозаписна фирма „RCA” и до 1942 г. записва на плочи над 200 композиции. Сред тях са станалите  класика „Chattanooga Choo-Choo”, “The American Patrol”, “Moonlight serenade”.
По време на втората световна война Глен Милър създава армейски оркестър за концерти пред войската на съюзниците. Изнася стотици във Великобритания, свири по Би Би Си. Сложна, противоречива, изключително интензивна и надарена личност, той завършва живота си трагично. На 15 декември 1944 г. излита за Франция на едномоторен самолет в гъста мъгла, който се изгубва над Ламанша.
 
Софийският концертът на „Glenn Miller Orchestra” със заглавие „The Very Best of Swing” е включен в Новогодишния музикален фестивал на НДК и представя  суинга от 40-те до 80-те години на миналия век в изпълнение на първокласни инструменталисти. Оркестърът ръководи Вил Салден, продължил през 1978 г. делото на Глен Милър. Перфекционистичният холандец /1950 г./, прегръща магическата формула на маестрото: ”Всеки лидер на бенд мечтае за новаторски звук, който не може да бъде сгрешен и се разпознава с първите акорди.” Оркестърът се развива с много труд и репетиции, благодарение на многобройни турнета и участия в радио и телевизионни предавания. Днес той е един от най-популярните в света, а програмата му е наситена с концерти, интервюта, съвместни изяви с артисти, участия във фестивали.
През 1990 година на специална церемония президентът на „Глен Милър Продакшънс” Дейвид Маккей определя Вил Салден за ръководител на Глен Милър Оркестра за Европа.

Още от категорията

Софийската филхармония на сцената на Златната зала на Музикферайн, Виена.

Софийска филхармония пожъна успех в Златната зала на Музикферайн

Концертът на Софийската филхармония в напълно разпродадената "Златна зала" на Музикферайн е преминал при голям успех, съобщиха от екипа на националния ни симфоничен оркестър. Особен интерес са предизвикали двете български произведения в програмата...

публикувано на 18.05.22 в 13:39

Атанас Кателиев с видео към "Един за друг"

Младият певец Атанас Кателиев наскоро представи видеото към песента "Един за друг". Тя е сингъл от първия му албум, излязъл през 2021 г. Атанас всъщност е инженер по образование – завършил е автоматизация, информационни и компютърни управляващи..

публикувано на 18.05.22 в 09:50

Оперният бас Славин Пеев: Нека български творби звучат по-често в залите

Камерен концерт, озаглавен “Българска рапсодия”, с произведения само на български популярни композитори ще представят в Пловдив трима изявени класически музиканти. Концертът е в зала “Съединение” на 16 май и е по повод Празника на българската просвета..

публикувано на 13.05.22 в 10:56